Изложби

„Острието на иглата“ - изложба на Емануела Ковач

19 ноември – 11 декември 2020 г., Музей-галерия „Анел“

„Острието на иглата“ - изложба на Емануела Ковач

 

◊ ПОКАНА

Музей-галерия „Анел“ и Фонд за изкуство и култура – Ангел Симеонов
представят

„Острието на иглата“ - изложба на Емануела Ковач

Куратор: Аксиния Джурова

19 ноември – 11 декември 2020 г.

Вернисаж: 19 ноември (четвъртък) от 17.00 ч. до 20.00 ч.,
Музей-галерия „Анел“, София, бул. „Тодор Александров“ 14.

 

„Острието на иглата“

Емануела Ковач, един от най-изявените български графици на своето поколение представя изложбата „Острието на иглата“ в музей-галерия „Анел“. Названието на изложбата не е избрано случайно. То насочва директно към гравьорския метод на дълбокия печат – сухата игла, в който години наред работи графичката. Това е метод, който ни връща назад във времето – към XV век и Албрехт Дюрер. От него до днес са запазени три гравюри, изпълнени в тази техника, която първоначално се е комбинирала с офорта, както това личи от гравюрите на Рембранд. За гравиране при сухата игла би могло да се използва всеки остър предмет, макар че специално за нея има изработени игли. За сухата игла е характерно следата, която инструментът оставя върху плаката, но за разлика от офорта при нея офортното мастило се смесва с маслената боя и линията е омекотена. Именно този начин на изработване използва Емануела Ковач. Това не предполага голям тираж, тъй като намастиляването се извършва на ръка, което придава на отпечатъка стойността на уникàта.

Известна истина е, че техниката, в която се изявява всеки график, е въпрос на творчески избор, на темперамент и не на последно място – на начина, по който прехвърляш върху плаката вдъхновението, предизвикало появата на един или друг сюжет. При гравюрите на Емануела Ковач линията е основното изразно средство, което личи особено силно в преумножаването ѝ и достигането до характерен за нея, бих казала, неповторим щрихов ритъм. На моменти той напомня водопад от щрихи, лабиринт, в който наративът почти изчезва и се превръща в пленително видение, забулено в тайнственост, предполагащо различни прочити. Щрихът на Емануела Ковач е до такава степен чист, че носи и елемент на ювелирност, което предполага възприемане от близък план. Това придава особено камерно звучене на гравюрите ѝ – привлекателни и уникални. Уникални дори от факта, че те всичките са авторски, единични екземпляри извън тиражираната графика.

В четирите цикъла, представени в Музея-галерия „Анел“ – „Акт“, „Откраднати недели“, „Стаята с мен“ и „Хоризонти“, създадени в диапазон от 10 години (2010-2020), любителят на графиката ще се докосне до артистичния талант на Емануела Ковач и нейната съвременна интерпретация на многовековната класическа техника на дълбокия печат, осъществен чрез острието на иглата, тази, която в сръчните ръце на авторката създава графични творби, ефирни и богати на светлосенъчни нюанси.

Проф. Аксиния Джурова

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.11.2020 г. 11:50
Посетено:
883
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32004-ostrieto-na-iglata-izlozhba-na-emanuela-kovach