Изложби

“Пътешествие“ - изложба живопис на Пламен Монев

19 ноември - 11 декември 2020, Арт галерия Le Papillon - Варна

“Пътешествие“ - изложба живопис на Пламен Монев

 

◊ ПОКАНА

„Пътуването, за всеки истински откривател, не означава да намираш нови места, а да виждаш с нови очи.“ 
Марсел Пруст

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи едно ведро „Пътешествие“ с последните картини на добре познатия и обичан варненски художник Пламен Монев. Това е неговата девета самостоятелна изложба в пространството на галерията и може да бъде разгледана от 19 ноември до 11 декември 2020.

Съхранявайки оформилата се като традиция за последните седмици на есента, експозицията зарежда с колорита, позитивното настроение и енергията на запомнящите се експресивни платна на автора.

Верен на природата си на пътешественик, талантливият Пламен Монев ни увлича в емоционална разходка из любими негови места свързани с лазура на морето, с градове със средновековен чар, с пъстротата на пазара за цветя, сред простора на хоризонта, на зелени поля и лятно спокойствие. В настоящата експозиция са включени няколко градски пейзажи и типичните за творчеството на автора натюрморти с пейзажни елементи, с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите, които ползва. Монев, приел ролята на опитен гид, използвайки светлината, майсторски успява да ни потопи в уютната атмосфера на Ница, Сейнт Пол дю Ванс, Венеция, Сиена, Лондон, Единбург. Настроението е силно завладяващо до почти физически осезаема слънчева топлина, градски шум и весел говор, убедително постигнато от художника чрез приливите от чисти тонове, перфектния баланс в контрастите, но най-вече от умението му да разказва увлекателни истории с картини.

Следвайки творчеството на художника през годините, във всяка експозиция откриваме неговата жадна за пътуване душа. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се наслаждава на живота, на умението му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно. Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение.

Пътешественик по дух, талантливият художник Пламен Монев умело пресъздава не само атмосферата на природна гледка или конкретен град, а успява да насити с емоции и живот всяка от творбите си. Любопитно за зрителя е да проследи през годините как се променя дадено място през погледа на автора и с интерес откриваме, че познатите ни и така любими негови сюжети се разгръщат по различен начин, създавайки съвсем нови усещания. Зрителят е подканен да надникне „през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с хармония и безвремие.

Обичащ асоциативните препратки и стилизации, подхранващи въображението, поднесени с фино чувство за хумор, Пламен Монев ни въвлича в истории и случки, посветени на онази мимолетна красотата, която можем да притежаваме в материализираната й нова структура, под формата на картина. Експозицията не е с носталгично звучене за пътешествие във време на ограничения, а едно ментално пътешествие на съзнанието, където дълбочината на хоризонта стимулира вътрешната ни радост от живота.

„Повечето картини в изложбата ми са от места, в които съм бил и където искам пак да отида. Красиви, изграждани със столетия и пълни с история, но не музеи, а кипящи от живот градове на духа. Пътувам до тях, за да подаря на очите си техните цветове и хармония, а на душата си – радостта и куража, че ги има. Гледам улиците и сградите на Виена и Единбург, губя се в калейдоскопа на Барселона или Лондон, бродя и мечтая из каменните градчета на Прованс и Тоскана... и си спомням писаното от Артур Лундквист – за камъните на делника, от които духът на човека изгражда замъка на въображението. Сега не е време за пътуване, но аз имам тази потребност. Искам радост и кураж, искам да съм там! Приятели, каня ви на Пътешествие!“, споделя Пламен Монев.

Изложбата "Пътешествие" може да бъде видяна от 19 ноември до 11 декември 2020 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

 Пламен Монев е роден на 21.12.1961 г. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1988 г. и Националната художествена академия – София, специалност Живопис. Работи в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Живее и работи във Варна.

По-важните му участия в сборни изложби: 1989, 1993 г. - Международно биенале на графиката – Варна; 1989-1991 г. - Торонто, Канада; 1991 г. – Габрово; 1993 г. - Маастрихт, Холандия; 1993 г. - Страсбург, Франция; 1994 г. - Краков, Полша; 1994 г. – Белград; 1994 г. - Шафхаузен, Швейцария,1995 г. – София и Любляна, Словения, 1998 и 2001 г. – Варна.

През 1993 г. е удостоен с Награда на фондация “Свят” на VII Международно биенале на графиката – Варна. Направените от него рисунки и исторически възстановки дадоха облика и интериорното решение на музея „За малки и големи”, част от „Археологичеки музей Варна”.

Самостоятелни изложби:

1989 – Варна, Галерия Академика
1990 – Одеса, Украйна
1991 – Лониго и Верона, Италия
1994 – ГХГ, Варна
1996 – Фелдмайлен, Цюрих, Швейцария
2001 – Тингул, Сундалсора, Норвегия
2001 – Мюлхайм на Рур, Институт Макс Планк
2003 – Галерия ЮКА, Варна
2004 – Галерия ЮКА, Варна
2005 – Будапеща
2006 – Художествен музей “Г. Велчев”
2007 – Галерия ЮКА, Варна
2007 – ГХГ, Варна
2007 – Галерия “Витра”, Варна
2007 – Концертно студио, Радио Варна
2008 –  Концертното студио на Радио Варна
2009 – Галерия “Актив Арт”, Варна
2009 – Галерия „Папийон”, Варна
2010 – Галерия „Чай във Фабриката”
2011 – Юбилейна изложба в ГХГ, Балчик
2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 – Галерия „Папийон”, Варна
2017 – Галерия „Теа Алба“, София
2018 – Галерия „Папийон”, Варна
2019 – Галерия „Теа Алба“, София

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
16.11.2020 г. 15:00
Посетено:
1668
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31986-pateshestvie-izlozhba-zhivopis-na-plamen-monev