Изложби

"Това съм" - изложба на д-р Гатев в Националната галерия

17 ноември 2020 – 10 януари 2021, Квадрат 500

"Това съм" - изложба на д-р Гатев в Националната галерия

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия

представя

Д-р Гатев

"Това съм"

17 ноември 2020 – 10 януари 2021

Вернисаж на 17 ноември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа,
при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1


Изложбата „Това съм“ е подготвена специално за Квадрат 500 като своеобразно продължение на представения в зала „Райко Алексиев“ преди няколко месеца проект на д-р Гатев с куратор Йово Панчев „Това е“.  Под формата на цялостно произведение "Това съм" поставя базовата тема за взаимодействието между обществото и изкуството, като предлага отговор на зададените по-рано тази година въпроси, свързани с липсата на универсален художествен модел.

Галентин Гатев, известен в художествените среди като д-р Гатев, е сред колоритните фигури в съвременното българско изкуство през последните три десетилетия. Дермовенерологът от Ботевград става популярен като колекционер и куратор на неконвенционално изкуство. Изявява се и като автор на смели и нестандартни, критични към арт естаблишмънта проекти.

Според куратора Йово Панчев:

„Водещите в работата на д-р Гатев наблюдения на процеса и на средата оформят анамнезата на изкуството и в тази изложба. Фокусът върху момента на решението на художественото произведение се разгръща в прост и стегнат мизансцен. Движението като проследяване на процеса подхваща темата от предходни проекти на д-р Гатев, в които подмяната се разглежда неотделимо от историческото развитие на западното общество. Проследяването получава физическо измерение, превръща се в метод за доказването на очевидното при строго взаимодействие със зрителя.

Мислена и като програмен преглед, и като тезисен поглед, изложбата се стреми към чистия художествен модел, в който вече осъществените проекти са се превърнали от идеи в повече или по-малко конвенционални визуализации. В пространствената постановка търсеното не-буквално извеждане до съвременния художествен език е равнозначно тъкмо на буквалното движение, на довеждане – ход чрез тоталната искреност на естественото физическо действие, като се стъпва на указанието за посоката  през вход, пит-стоп, изход. 

В търсене на отговорите между входната и изходна зона е затворен овещественият момент на избора и решението едно произведение да бъде реализирано, един акт да бъде възприет, един процес - изведен от проява или поведение в труд. Този момент се характеризира с лаконична и техническа рязкост, съпоставима с мига на счупването на заварката: между това да правиш нищо и да правиш друго нищо като алтернатива на първото.

Стандартизираното ползване на базови модели, на жанрове, на почерк и стил в изкуството, на утвърдени в различна степен нормативи е причината за тоталното  неглижиране на изкуството като поле за интелектуален обмен, от една страна, а от друга - за подкрепата на посредственото във всички негови проявления. За да се стигне отново до въпроса: решава ли се през видимото нещо съществено?“.

Представянето на "Това съм" на д-р Гатев в Националната галерия позволява критичните коментари към историята на изкуството и въпросите на автора да се адресират към по-широк кръг хора.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
16.11.2020 г. 11:21
Посетено:
711
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31983-tova-sam-izlozhba-na-d-r-gatev-v-natsionalnata-galeriya