Изложби

Градинa на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век

Изложба в Софийска градска художествена галерия

Градинa на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век

Иван Милев – Светогорска легенда (Пътуването на св. Богородица до Света Гора), 1926, частна колекция.

 
 
◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Софийска градска художествена галерия
представя
 
„Градинa на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век“
 
11 ноември 2020 – 14 февруари 2021
 
Вернисаж: 11 ноември, сряда, 17.00-20.00 ч.

Екип на изложбата: Аделина Филева, Любен Домозетски, Неда Живкова, Светла Георгиева, Николета Гологанова

 

Изложбата „Градина на духовността“ представя Света гора, нейните манастири и художествено наследство, видяни през погледа на български художници от първата половина на ХХ век. Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др. Пътували до Атонския полуостров по една или друга причина, всеки от тях пресъздава по свой начин различни впечатления от съприкосновението си с манастирите и със старините на Атон, с живота на монасите и със съхранено богато художествено наследство.

Погледнато по-общо, в контекста на българското изкуство от първата половина на миналия век, представянето на Света гора се оформя и като тема, която отразява някои от важните посоки в художественото развитие у нас през този период. На първо място това е вниманието към старините, към старото изкуство и към християнското наследство, интерес, който силно повлиява върху формирането на българския модернизъм и на движението родно изкуство. Представите за видения, чудеса и светци, за църкви и старини ангажират  въображението на автори като Иван Милев и Иван Пенков, чиито произведения също са включени в изложбата. Още една посока в българското изкуство, която се отразява в представите за Света гора, е темата за историята и за формирането на национално съзнание.

Изложбата включва разнообразни произведения – светогорски възрожденски щампи, копия на стенописи, рисунки и проекти, живописни и графични творби, пресъздаващи изгледи от Света гора. Събирането на всички тези светогорски произведения дава поглед към съществени стъпки в развитието на българското изкуство от първата половина на ХХ век, представя значими автори. Контекстуализирането на тези творби ни помага да възстановим важни процеси и тенденции в художествения живот у нас.

В изложбата са представени произведения, собственост на СХГХ, Национална галерия, Национален исторически музей, Национален църковен историко-археологически музей, Национален литературен музей, Държавна агенция „Архиви“, Ефория Зограф, регионални исторически музеи и художествени галерии в страната, СБХ, частни колекции.

В експозицията ще бъде представено и копието на прочутата чудотворна Фануилска икона на св. Георги, дело на Цанко Лавренов и съхранявана днес в пловдивския храм „Св. Цар Борис Покръстител“.  Включените в изложбата архивни материали и исторически сведения дават възможност за проследяването на една документална линия и опознаване на историята на Света гора и нейните проучвания. Това се допълва и от представените в изложбата филми. 

 

Автор: СГХГ
09.11.2020 г. 16:50
Посетено: 596
Етикети: Атон, Света гора, изложба, СГХГ, Софийска градска художествена галерия, българско изкуство от първата половина на ХХ век, Градинa на духовността
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31953-gradina-na-duhovnostta-sveta-gora-i-balgarskoto-izkustvo-ot-parvata-polovina-na-hh-vek