Изложби

Изложба "Нарисувана конституция" - Чешката и Словашката конституции в илюстриран вариант

Част от програмата по случай 100-годишнината от дипломатическото сътрудничество между България, Чехия и Словакия

Изложба "Нарисувана конституция" - Чешката и Словашката конституции в илюстриран вариант

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Нарисувана конституция"

Чешката и Словашката конституции в илюстриран вариант ще бъдат представени на изложба в Чешкия център в рамките на MELBA Sofia Design Festival 2020.

Изложбата ще бъде открита на 6 ноември 2020 г. от 18 ч. и може да бъде разгледана до края на месец ноември.

Проектът се организира от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република и Посолството на Словашката република в София.

Събитието е част от програмата по случай 100-годишнината от дипломатическото сътрудничество между България, Чехия и Словакия.

Илюстрирана конституция на Чешката република (Индржих Яничек, Никола Климова, изд.: 82 s.r.o., Take Take Take 2018)

Илюстриран проект, с който се отбелязват 100 години от приемането на Конституцията (6. 3. 1920) на Чехословашката република. С първата си Конституция, която за времето си е една от най-модерните в Европа, Чехословакия се нарежда сред демократичните държави. Конституцията взема предвид редица европейски права, между които и правото на жените да гласуват, гарантира и либералния подход за защита на малцинствата…

Представена ще бъде съвременна авторска версия на най-важния идентификационен документ на съвременната Чешка република. Кураторският подбор на илюстрациите дава информация за специфичното възприемане на някои феномени и ситуации в контекста на чешките обществено-политически събития.

Илюстрирана конституция на Словашката република (Борис Мелуш, Адам Берка, изд.: 82 Book and Design Shop, 2017)

Илюстрираната Конституция на Словашката република е практическа книга за всяко домакинство. В привлекателна и ясна форма тя запознава читателя с текста на словашката конституцията на разбираем език, говори за основните ценности, на които се основава словашката държава. Автор на концепцията е Адам Берка (издател - 82 Bøok & Design Shõp) в екипа се включиха Андрей Коленчик (илюстрации) и Борис Мелуш (графичен дизайн).

Книгата е подкрепена от Фонда за подкрепа на изкуствата (Министерство на културата на Словашката република) и е сред финалистите за Националната награда за дизайн. След излизането на книгата авторите решиха да стартират същия проект в Чехия в сътрудничество с чешкото издателство Take Take Take и планират да продължат да публикуват илюстрираните издания на конституции и в други европейски страни, може би ще отидат и по-далеч в бъдеще. Повишаването на осведомеността за основните човешки права и идеи, които изграждат крехката ни демокрация, е много важна задача дори през XXI век.

Повече информация на:

MELBA Sofia Design Festival 2020

Чешки център София

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
05.11.2020 г. 17:21
Етикети:
годишнинаизложбаЧешки център в София
MELBA Sofia Design Festival 2020.
"Нарисувана конституция"
Посетено:
735
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31946-izlozhba-narisuvana-konstitutsiya-cheshkata-i-slovashkata-konstitutsii-v-ilyustriran-variant