Изложби

"Колони" - изложба на Захари Каменов

Текстил, живопис, скулптура в галерия "Астри" - София

"Колони" - изложба на Захари Каменов

 

◊ ПОКАНА

Захари Каменов и галерия "Астри"
представят

Колони
текстил (арт инсталация), живопис, скулптура 

3-18 ноември 2020

Вернисаж: 2 и 3 ноември, 16.00-19.00,
галерия "Астри" - ул. "Цар Самуил" 34  

 

За вечните теми в изкуството е говорено много. За вечните лични теми, тези към които един творец се връща и връща в годините, темите които захранват цялостното му творчество- не толкова. И това е обяснимо в границите на мимолетността ни.

За Захари Каменов вечната тема са Колоните. Не колоните от бетон, камък или дърво, а текстилните колони. Художникът ги изработва от автентичен текстил, който събира из цяла България. Парченца и парчета плат, части от традиционното облекло и домашните тъкани на българи, мохамедани, каракачани и всякакви етноси, Захари съшива и оформя като колони. Колони, по-устойчиви от бетона и желязото, но изискващи постоянна грижа, захранване, пречистване и  надграждане. Колоните на духовността.

След керамиката, тъканта, текстилната нишка е тази, която поема, дава и предава цялата информация за цивилизацията, която я е създала. Духовно, съсловно, икономическо, религиозно, обществено и всякакво състояние са запечатaни в нея. Колкото ефимерна, толкова и вечна, текстилната нишка носи и предава нататък културата и духовността .

За първи път Захари Каменов показва своите колони в  началото на 90-те години в галерия Атарай, София. Следва представянето им във Фондация „Жорж Екли“, Париж, катедралата в Амстердам, Галерия "Астри" ( 2009), Страсбург (2011). Като всеки път колонната инсталация се допълва и трансформира с нови артефакти, нови текстилни находки на художника, олицетворяващи личните му културни и духовните  устои.

В периода 3-18 ноември 2020, инсталацията е част от изложбата на Захари Каменов КОЛОНИ в галерия "Астри". Другите артефакти са трите живописни платна (маслени бои, колаж, асамблаж и плeксиглас), керамичната скулптура и художествения обект „Колони“ подчинени  и развили със своите си средства темата за приемствеността, наслагването и съхранението на културните слоеве .

Изложбата е с подкрепата на Национален фонд Култура.

 

Автор:
Вихра Пешева
Публикация:
02.11.2020 г. 12:09
Посетено:
1000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31933-koloni-izlozhba-na-zahari-kamenov