Изложби

"Новите хора" - изложба живопис на Николай Ангелов - Гари

4-22 ноември 2020, галерия "Париж"

"Новите хора" - изложба живопис на Николай Ангелов - Гари

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Париж"представя

Николай Ангелов-Гари

"Новите хора"

Изложба живопис

4-22 ноември 2020

Галерия "Париж" - ул. "Цар Самуил" 47, София

Официално откриване не се предвижда!

 

На 4 ноември 2020 г. галерия „Париж“ открива самостоятелната изложба на утвърдения бургаски художник Николай Ангелов-Гари. Заглавието на изложбата "Новите хора" обединява двадесет и едно живописни платна, изпълнени със специфичната за автора акрилна техника.

„Новите хора“ е цикъл картини, който се занимава с най-актуалните проблеми на съвременното общество. Показани са младите хора и техният ежедневен начин на живот. Те са красиви, модерно облечени, заобиколени от всички най-последни марки храни, телефони и дрехи, които са знакови за нашето съвремие и които показват определен статус в обществото.

Модерни технологии, бързо хранене, удобни дрехи, откровен сексапил, лека самота, но и известна самодостатъчност са само част от съвременните маркери на новите хора. Много често тези герои държат и малки сладки бебета, което също сякаш се превърна в някаква мода в последно време. Понякога са придружени и от прасенца – домашни любимци. Вкусът към ексцентричното, еко-живеенето, но и бързото препускане, модата, диетите, технологиите и преди всичко повсеместната консумация на целия свят, поета през мобилните екрани, всичко това събира и описва новите съвременни млади хора. И все пак, този прочит е външният, на първо четене, който се плъзга по повърхността, но на втори план – ще видим, че новите хора, колкото и да са ни плашили в началото със своята ненаситност към света, се оказва, че не са много по-различни в същността си от нас, просто усвояват нови, бързи начини на комуникация, живеят така, както светът го изисква от тях, те са адекватни на своята съвременност и ще постигнат не по-малко значими и съществени неща за обществото. Разбира се, ще понесат и своите травми, както всяко едно поколение го прави, но новите хора са също толкова ценни, важни и значими, колкото и всички останали преди тях. Важното е да можем да ги приемем, опознаем и да се опитаме да ги разберем, защото новите хора са всъщност нашите порастващи деца.

За първи път пред софийската публика Николай Ангелов-Гари e представен именно от галерия „Париж“ през 2011 г. Близо десетилетие по-късно, галерията и художникът отправят своя поглед към „Новите хора“ от новия свят.

Изложбата на Гари ще продължи до 22 ноември 2020 г. в изложбеното пространството на ул. „Цар Самуил“ 47, София, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.  Официално откриване не се предвижда!

Надя Павлова
www.gallery-paris.com

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Николай Ангелов-Гари е роден през 1978 г. и завършва висшето си  образование във Велико Търново, специалност скулптура при проф. Стефан Лютаков. Следват две магистратури по графично изкуство - „Графика“ в Шумен (ШУ) и „Grafik Art“ в Националната арт академия в Букурещ (UNArte Bucharest), Румъния.

До момента има над 20 самостоятелни изложби. Участва в множество колективни арт проекти и събития в страната и в чужбина.
Работи в стил, характерен за автора. Използва различни похвати от магическия реализъм и илюстративната живопис.

Носител на редица отличия, сред които: голямата награда „Златен Езоп“ от XXII Биенале на хумора и сатирата в Габрово, „Художник на десетилетието“от галерия „Ларго“, награда за „Млад художник“ от СБХ - биенале „Приятели на морето“ и др.

Рисува в редица храмове и манастири, сред които Троянската и Бачковската обител.

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
02.11.2020 г. 14:26
Посетено:
914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31932-novite-hora-izlozhba-zhivopis-na-nikolay-angelov-gari