Изложби

T.A.G. - изложба на Ивайло Христов в галерия "Аросита"

За пътуването и пребиваването едновременно на "безкрайно" отдалечени места

T.A.G. - изложба на Ивайло Христов в галерия "Аросита"

Ивайло Христов. Gold in space, 2019

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

T.A.G.

Ивайло Христов | Галерия "Аросита"

Изложбата продължава до 10 ноември 2020

 

Докосване и заминаване.
Астероид. Америка. Аросита.
Земни и небесни нови територии.


Touch-American-Ground е изложба за пътуването и пребиваването едновременно на "безкрайно" отдалечени места – на Земята и в Космоса.

За случващата се космическа мисия, която Ивайло артистично претворява и за неговото скорошно творческо пътуване до другата страна на планетата.

Изложбата представя артистичните му опити на американска територия, вплетени с научни изследвания за произхода на благородните елементи, неутронни звезди и гравитационни вълни, близки и далечни пространства, и случващото ни се бъдеще сега – всичко това, през погледа и в контраст с извънредната 2020-та година.

 

Докосване.

Ивайло Христов работи с многопластови връзки и търси интересни философски смисли в творбите си.

В настоящата изложба провокира с игра на думи, като заимства името от кулминационната фаза TAG (Touch-And-Go) на 7-годишната мисия на НАСА до астероида Bennu и прехвърля космическия си разказ към невъзможното в момента докосване в ситуация на световна пандемия.

 

Астероид и Америка.

Ивайло развива работите си в контекста на исторически събития и съвременни космически изследвания, специално свързани с мястото му на пребиваване – Санта Круз, Калифорния, през есента на 2019, като участник в резидентската програма на CEC ArtsLink, NY.

Там създава нова си серия рисунки и светещи обекти, и записва поредица от интервюта, посветени на темата за космоса, пътя на човека и новите научни постижения.


Земни и небесни територии.

Ивайло Христов е последователен в търсенията си и „обича да открива нови артистични предизвикателства“, както сам казва за работата си.

Стъпка по стъпка: През 2016 Ивайло печели наградата FutureFest Art Prize 2016: FutureWork в Лондон за един от своите светещи работни инструменти от серията Lighting Tools, с концепция за археология на бъдещето.

Същата работа изпраща на НАСА за #WeTheExpolorers в подготовка на настоящата мисия OSIRIS-REx до астероида Bennu, като включва още две знакови творби - един свой автопортрет с червено сияние, за който печели специалната наградата на СБХ от биенале на рисунката (2015 г.), и един светещ жив обект (растение Юка в RGB), показван на изложби във Варна и в Мексико.

За да отбележи старта на мисията през 2018 г., създава своя проект LIGHTFLIGHT (UniCredit Studio) със серия светещи обекти, живопис и въглеродни космически рисунки, а след това прави и следващата важна стъпка с участието си в селекцията на ArtsLink 2019.

По време на своя творчески престой в САЩ и въз основа на работата си в университета Санта Круз и Open Lab, Digital Art Research Center, UCSC, открива кратка изложба „Searching for gold high and low“ – Open Studio. В нея прави препратка към златната треска в средата на 19 век (най-масовата миграция на хора в американската история до тогава) и космическата надпревара на технологичните центрове от Калифорния днес.

Като гостуващ художник презентира своята работа в Thimann Lecture Hall, към факултета за естествени науки на университета.

Една от творбите му от Калифорния е показана веднага след това на изложба в Ню Йорк, а други донася обратно със себе си.


В изложбата T.A.G. Ивайло ще ни разкаже за своите близки и далечни пътувания, за астероида и звездите. Ще видим негови нови серии рисунки, светещи обекти и живопис, както и видео, показано по време на пребиваването му в САЩ. Всичко това, подкрепено от серия текстове за пътя и бъдещето.

 

◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА

Ивайло Христов открива своята девета самостоятелна изложба.

В биографията си има 22 национални и международни награди, не само за изкуство, но и за реклама и дизайн, участвал е в над 70 различни изложби.

Завършил е Живопис в Националната художествена академия, а първата си изложба показва в Националната художествена галерия през 2006 г.

Автор:
Организаторите
Публикация:
31.10.2020 г. 13:46
Посетено:
840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31926-t-a-g-izlozhba-na-ivaylo-hristov-v-galeriya-arosita