Изложби

"Есеистично" - изложба на Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

28 октомври – 18 ноември 2020 г., Арт Галерия "Папийон"

"Есеистично" - изложба на Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия Le Papillon
представя

"Есеистично"

Изложба на Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

Живопис и скулптура

 

Всеки разказ не е добър в това, че съответства на действителността, а в това, че помага да погледнеш на света с други очи и да зарежда с енергия.“   

Паскал Брюкнер

 

С голямо удоволствие Арт Галерия Le Papillon представя творбите на двама автори, превърнали се в отличен тандем през годините след успешни съвместни изложби - живописеца Валентин Ангелов и скулптора Петко Арнаудов.

От 28 октомври до 18 ноември 2020 г. в пространството на галерията кратки есета под формата на картини и скулптурни обекти ще разказват двама автори с изключително богата фантазия, фино чувство за хумор и високо майсторски умения да се изразяват във всички материали, а и жанрове.

Критиците казват, че кратката повествователна форма, като есето, е плетеница от словосъчетания, изречения и параграфи в един невероятен и неповторим миш-маш на въображението. Подобно на тях творбите от настоящата изложба с литературната тема „Есеистично“ са привидно самостоятелни и без видима връзка помежду им. Всяка една от тях, обаче е отделен остров – малък разказ, богат на асоциативни препратки, форми, цвят, емоции, случки, които заедно отразяват моментното светоусещане на авторите и видимото им бягството от действителността, особено предвид извънредната ситуация, с която живеем последните 8 месеца. Тяхното изкуство на полето на въображението е завладяващо с позитивното си отношение към света, с усещането за усмивка, така както морето изчиства мисълта ни от всички тревоги със силата на природата. Експозицията е своеобразен разговор за фантазни пътуващи острови, морски брегове, морски съдове и риби от неръждаема стомана, ангели, пазители на живота, но всичко поднесено с фин есенен полъх. Така от кратки живописни есета неусетно влизаме в „Есенистичното“ слънчево и закачливо настроение на двамата автори, където „н“ ни напомня за красотата на сезона есен.

Всяка картина на Валентин Ангелов сама по себе си е кратко есе –  в съзнанието на зрителя без думи се промъкват разнообразни истории – от носталгични разкази за реални и нереални случки, до евентуални приказки за рицари, ангели и митични същества, загадъчни дами и странни острови. Възхитително е майсторството, с което успява да побере не просто един цялостен сюжет, а истински малки светове само в едно платно. Фината му детайлност и добрите рисувачески умения са в хармония на платното с експресивната четка на ярките цветове, които издават бурния му, емоционален свят. Цветовете си играят със светлината и сянката. Редуване на плътни и вилатурни полета, създават усещането за живот. Сякаш персонажите излизат и откровено ни разказват истории.

Интерес и удоволствие предизвикват символичния изказ на сюрреалистичните му композиции, в които всеки предмет, дори привидно случайно попаднал там, е всъщност натоварен с конкретен смисъл и често придава цялостна завършеност на сложния сюжет. Съзнанието на зрителя се пренася на друго място, в свят далечен и тайнствен, в който с удоволствие оставяме въображението да премине отвъд ежедневните ограничения и да изгради нова реалност.

Валентин Ангелов е познат в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Преподава в Българо-датски колеж рекламен дизайн, илюстрация и приложна графика. И активният му творчески живот неминуемо дава отражение върху сюжетния образ на композициите му и изразните похвати, с които борави.

В тази експозиция ще се насладим на произведения в разнообразни техники, теми и посоки в творчеството на Валентин Ангелов. Освен мистичните си, с готически елементи, често сюрреалистични живописни платна, той е подготвил и цветни пейзажи, вдъхновени от морето. Дълго могат да се съзерцават морските му нежни или активни, „опалови“ пейзажи, запечатали настроението от реалното или имагинерно пространство.

Петко Арнаудов е скулптор, който не се ограничава само в областта на изящната бронзова пластика. През последните години изработва дизайнерски обекти като нетрадиционни осветителни тела, дизайнерски съдове за дома, вази, т.н. фруктиери и др., но всички с функционалност и подтекст. Изявява се и в областта на дизайна и пространственото оформление. Често съчетава в даден обект няколко материала - топлотата и уюта на дървото с категоричността на метала и деликатността на стъклото. Умело превръща произведения на изкуството в интериорни дизайнерски решения, като им придава нов смисъл. Усещаме финото му чувство за хумор във фруктиерата с формата на скат, примамваща окото на зрителя. Хиперболизирани предмети от метал и дърво, като своеобразни кораби от стари чугунени ютии, изразителността на риба от дълбините или метални плодове и зеленчуци объркват представата ни за реалност.

Експозицията разкрива символиката на артистичния тандем, с която боравят – простичка и същевременно дълбока, обхващаща както видимото, така и невидимото за окото съществуване.

Изложбата "Есеистично" може да бъде видяна от 28 октомври до 18 ноември 2020 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12. Силно чувствителното цветоусещане на художника се допълва от нестандартните идеи на скулптора, което превръща съвместните им изяви в добре балансирани и хармонични експозиции, въздействащи чрез различните си изразни средства, но в допълваща се симбиоза произведения.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Валентин Ангелов е роден през 1961 г. в София. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия "Николай Павлович" - София, специалност "Графика". Преподава рекламен дизайн и визуална комуникация в Българо-датски колеж, София. Организирал е десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Създава анимационни късометражни филми и е автор на  шапката на превърналото се в символ на 90-те години предаване ”Ку-ку", на ”Хъшове" и много други.

Работи в областта на графиката, рекламата, илюстрацията и живописта.  Произведенията на Валентин Ангелов са вдъхновени от антични, митологични и философски теми, които той пресъздава чрез съчетаване на реални и иреални образи.  Негови платна са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и на частни колекции в България и в чужбина.

Носител е на Първа награда от Биеналето на рисунката в Ел Ферол, Испания (1988).

Избрани самостоятелни изложби:

. 1997 – Български културен център в Прага, Чехия
. 1999 – Галерия “Аросита”, София
. 2000, 2003 – Галерия “Натали”, Прага, Чехия
. 2001 – Галерия “Манес”, Прага, Чехия
. 2002 – Галерия “Фондация Яворов”, Чирпан
. 2004 – Българско национално радио, София
. 2004 – Галерия “Сте”, София
. 2005, 2006, 2009, 2010 – Галерия “Фондация Стамен Григоров”, София
. 2005 – Истанбул, Турция
. 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 – Галерия “Ракурси”, София
. 2008 – Галерия 'Edition 88', Люксембург
. 2017 – Галерия „Arsenal of Art”, Пловдив
. 2018 – Арт Галерия Папийон, Варна

 

Петко Арнаудов е роден през 1960 г. През 1985 г. завършва Национална художествена академия, София, специалност “Скулптура” при проф. Величко Минеков и проф. Георги Чапкънов - Чапа. Работи изящна бронзова пластика, която е представял на над 20 изложби у нас и в чужбина. Взима участия в изложби в Париж и Барселона. Участва и в симпозиуми в Грузия и Созопол. Успешно се изявява в областта на дизайна и пространственото оформление.

Избрани самостоятелни изложби:

. 1998, 1999, 2001, 2002 – Галерия “Аросита”, София
. 1999 – Галерия “Дрита”, София
. 2000 – Галерия “Луна от корени”, Бургас
. 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2019 – Галерия “Ракурси”, София
. 2018 – Арт галерия Папийон, Варна

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
26.10.2020 г. 16:26
Посетено:
1079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31894-eseistichno-izlozhba-na-valentin-angelov-i-petko-arnaudov