Изложби

Карикатурен салон 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Пандемия по време на Карикатура или Карикатура по време на Пандемия

Карикатурен салон 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово

 

◊ КАРИКАТУРЕН САЛОН 2020

На 23 октомври Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2020  - традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва три изложби с над 280 творби: 45. Национална изложба на карикатурата и самостоятелните юбилейни изложби на карикатуристите Любомир Михайлов и Светлин Стефанов.

Вернисажът ще започне в 18:00 часа в зала 5. Изложбите могат да бъдат разгледани до края на януари 2021. За първи път официалното откриване и награждаване на Националната изложба на карикатурата ще е в Габрово.

Пандемия по време на Карикатура би било добро заглавие за житието на 45-тата Национална изложба на карикатурата, но по-скоро е обратното. От Първоаприлски най-големият форум на ироничната графика мутира в Късноесенен, но за сметка на това напълно дезинфекциран, дистанциран (204 км) и дисциплиниран, т.е. маскиран, се появи изненадващо за първи път на официална церемония по награждаване в Музея на хумора и сатирата в Габрово. 

Съюзът на българските художници съвместно с домакина-музей в Габрово, напук на Ковида, по формула 20 20, организира по една антивирусна система 38 български карикатуристи със 145 ПиСиаР творби в залите на култовата сграда. Шестчленно жури, съставено от водещи художници и специалисти оцени работата на повечето от активните българските карикатуристи, изпратили свои творби за форума.

По традиция във вечерта на откриването ще бъдат връчени и осем отличия, които са: Голяма награда на СБХ, награда на секция  "Карикатура", награда на Столична община на името на Доню Донев, награда на Музея на хумора и сатирата, приз "Хриле и копита", награда на клуб „Жарава“, Община Кубрат, награда на Български Червен кръст, диплом „Хонорис Меншън“.

В рамките на 45. Национална изложба на карикатурата Музеят на хумора и сатирата и секция „Карикатура“ на СБХ отдават специална почит към четирима големи карикатуристи, които вече не са сред нас – Велин Андреев, Иван Кутузов – Кути, Стоян Дуков и Фико Фиков, с 25 оригинални творби от колекцията на Музея.

 

Тази година Любомир Михайлов отбелязва своя 70-ти рожден ден с изложбата  „7:0 за карикатурата“, която включва 50 карикатури.

Любомир Михайлов. Роден на 26 септември 1950 г. в Каварна. Завършва строително инженерство в София и сам се изгражда като художник. Има интереси най-вече в областта на карикатурата, илюстрацията, оформлението на книги, плаката и графичния дизайн.

Работил е като художник в издателство „Техника“, София; в редакциите на алманах „Апропо“, Габрово и в-к „Стършел“; бил е оформител и художник на списание ФЕП (Фантастика, Евристика, Прогностика);  главен художник на детското списание „Дино и Дина“ и списание PC (Пост Скриптум). Автор е на филмови плакати към бившето „Киноразпространение“, Бояна. Нарисувал е стотици корици и илюстрации за почти всички издателства преди 1989 година. Няколко години е редовен сътрудник на списанията Nebelspalter, Eulenspigel и Index on Censorship. Днес рисува детски илюстрация и прави оформление на учебници за издателствата „Просвета“, „Булвест – 2000“, „Анубис“, „Ариадна“, „Абагар“ и други.  

Любомир Михайлов е участвал в изложби на карикатурата, илюстрацията, плаката и графиката в България  и чужбина. Има множество награди, някои от които цени като много престижни. Показвал е самостоятелни карикатурни изложби в София, Варна, Габрово, Балчик и в Международния конгресен център в Давос – Швейцария. Член е на СБХ от 1982 година, а  в периода 2005-2015 и председател на секция “Карикатура“ при СБХ

Съвсем наскоро и карикатуристът Светлин Стефанов навърши 60 години. Публиката ще се наслади на 30 негови карикатури и 30 малки сатирични пластики в изложбата „30 + 30“.

Светлин Стефанов. Роден през 1960 в Трявна. Завършва дърворезба в родния си град, а по-късно и специалност „Изобразително изкуство“ в Учителския институт в  Дупница. Рисува карикатури от 1986 година и има над 800 публикации в 52 периодични издания в България, между които „Стършел“, „Антени“, „Стандарт“, „Спектър“, „Смях“ и други.

Участва  в редица международни конкурси за карикатура в Канада, Бразилия, Италия, Германия, Иран, Сърбия, Румъния и България. От 1989 година е редовен участник на Международното биенале в Габрово.

Носител е на премия от конкурса за карикатура в Маростика, Италия; първа награда за карикатура на фестивала „Весели Балкани“, Габрово; втора награда и сребърен плакет от Крагуевац, Сърбия; трета награда от 27-та национална карикатурна изложба на СБХ; наградата на Омбудсмана на Република България от 42-то издание на националната карикатурна изложба  и други. Правил е самостоятелни  изложби в Сърбия, Румъния,  две в Дома на хумора и сатирата и пет в родния си град. От 2000 година е член е на СБХ, секция „Карикатура“. Има свое ателие за дърворезба и сатирична пластика в Трявна, където работи от 30 години.

На 24 октомври от 11:00 часа ще се проведе детското творческо и образователно ателие "В света на карикатурата". Негов водещ ще бъде Любомир Михайлов – едно от големите имена в българската карикатура, който ще сподели с малките таланти богатия си опит. 

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей "Дом на хумора и сатирата"
Публикация:
20.10.2020 г. 17:24
Етикети:
Национална изложба на карикатуратаизложбиГабровоМузей на хумора и сатирата
Светлин Стефанов
Любомир Михайлов
Карикатурен салон 2020
Посетено:
1078
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31869-karikaturen-salon-2020-v-muzeya-na-humora-i-satirata-v-gabrovo