Изложби

"Метафизични картини" - изложба живопис на Иво Пецов

Проект "Свързване" на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София

"Метафизични картини" - изложба живопис на Иво Пецов

 

◊ ПОКАНА

Живописната изложба на Иво Пецов „Метафизични картини" ще бъде открита на 20 октомври 2020 г. в Културно-информационния център на Република Северна Македония в София на ул. „Оборище" 7. На 20 платна, изрисувани с маслена техника, авторът Иво Пецов представя плодовете от дейността си през последните 12 месеца.

„Тази странна година остави сериозни последици върху начинa ни на мислене и общуване. Картините, които представям, са опит да се разреши загадката около чувството ни за свобода. В тях се изразявам чрез своя експресивен език, изпитвайки трудност да бъда съвременен, докато същевременно много повече ме влече безвременността. Определено съвременният ни проблем ми подейства да изрисувам картините, които да третират чувството ми на изолираност в нашето COVID-19 време. Това време, което е относителна категория, се отнася към пространството – към предметите и символите, които го легитимират и го правят разпознаваемо от опита. Това локализиране на времето, върху линейността на протичането му, при мен е само загатнато с нарочно избрани оскъдни символи, които да припомнят за съвремието ни, за по-нататък заряда на творбата да понесе зрителя в сингулярността на безвремието. Съвремието (което по-късно ще е история) е уж тук и уж съществува, докато единственото безвремието създава своята творческа реалност.

Може би значителна част от картините, които съм създал досега носят метафизичност в себе си, заради моята нагласа поначало да обръщам централно внимание върху метафизичните въпроси, но нарекох тази изложба така, понеже във всички отделни творби има категорично единство от страна на естетическата посока. В тях съм търсил същината на материалността, формата и времето, търсейки отговорите отвъд тях, чрез чистото съзнание. Това е и активно търсене – творческо търсене и продуктът от него са тези картини и изложбата, която представям."

Официалната част на вечерта е предвидена за 17:00 часа, а посетителите, които дойдат по-късно ще могат да проследят видеото от официалните обръщения. Откриването на изложбата ще се осъществи при спазване на мерките за справяне с COVID-19. В този смисъл, ще бъде регулиран броят на посетителите в изложбената зала, в която е необходимо да се спазва дистанция от 1,5 метра между всеки от посетителите. Заради големината на галерията, в един и същи момент ще могат да присъстват 10-12 посетителя, които ще се задържат най-много до 20 минути. За събитието са осигурени дезинфектанти, а помощници ще следят събитието да премине без събиране на много хора на едно място. Предпазните маски остават задължителни.

След откриването, изложбата може да бъде видяна в работното време на КИЦ на РСМ в София. Посетителите, които имат интерес и въпроси за посещения, могат да използват и следните контакти: rmkic@yahoo.com, тел: 02 9461492.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иво Пецов е роден на 17 март 1980 година в Кочани, Република Македония.

През 1999 година завършва Средното художествено училище в Скопие, специалност „Графика“. Висшето си художествено образование получава в Националната художествена академия в София, специалност „Графика“, където през 2005 година получава и магистърска образователна степен. През 2010 година в специалност „Стенопис“ на същата академия получава научната и образователна степен "доктор".

Като художник е активен с участия в многобройни групови изложби в различни градове в България, Македония, Румъния, Португалия, Испания. Своето творчество е представил в повече от 15 самостоятелни изложби в  Македония, България, Румъния, Португалия и Германия.

Има публикации в научни списания, където е разработвал въпроси от областта на естетиката и изобразителното изкуство.

Живее и работи в София, България.

Допълнителна информация за автора можете да намерите на сайта: www.ivopecov.eu

 

Автор:
КИЦ на РСМ в София
Публикация:
20.10.2020 г. 11:47
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31862-metafizichni-kartini-izlozhba-zhivopis-na-ivo-petsov