Изложби

Изложба "Плакати & Букви / Хангъл & Кирилица"

За пръв път в България гостува съвременен графичен дизайн от Република Корея

Изложба "Плакати & Букви / Хангъл & Кирилица"

 

◊ ПОКАНА

Посолството на Република Корея в София
и
Международното триенале на сценичния плакат - София

представят изложбата

Плакати & Букви/Хангъл & Кирилица 

За пръв път в България  съвременен графичен дизайн от Република Корея

 

Изложбата представя плакати, вдъхновени от корейската писменост ХАНГЪЛ. Създадена през 1443 година, Хангъл е в основата на днешната корейска култура и просвета, обект е на специално внимание, възхищение, грижа и се чества като официален празник.

Корейската асоциация за бранд дизайн използва ХАНГЪЛ като отправна точка, за да покани автори от Република Корея и от света да създадат плакати, посветени на темата.

Резултатът е една изключително богата и разнообразна колекция, която изследва ролята на писмения знак като източник на вдъхновение и художествена провокация, даваща неограничени възможности за съвременен визуален прочит.

Сред експозицията се открояват трите плаката на талантливия актуален български визуален артист – Иван Кашлаков, отличен в последно време с редица награди за графичен дизайн, включително и с тази за млад български плакатист „Асен Старейшински“, връчвана от Международното триенале на сценичния плакат.

Идеята за изложбата в София също е на Международното триенале на сценичния плакат, чийто най-успешен проект - международната плакатна акция „Буквите на България – азбука на Европа“ https://www.triennial.orbitel.bg  беше представен благодарение на Българското посолството в Сеул. Акцията, продължила близо три месеца в престижната галерия на Корейската фондация, присъства в настоящата изложба с кратко видео.

Общото между колекциите (създадени независимо една от друга) е, че акцентират върху неизброимите проявления на писменостите като неподвластни на времето и пространството мостове, свързващи знанията и духовните ценности на човечеството.

Силата на плаката и вдъхновяващите послания на изложбените събития в София и в Сеул по подобаващ начин отбелязват 30 години от установяването на дипломатическите отношения между Република Корея и Република България.

Проектът е реализиран с подкрепата на Столична програма „Култура“ и може да бъде видян от 24 до 29 октомври 2020 г. в галерия „Сан Стефано”, София, ул. „Сан Стефано” 22.

 

ОЧАКВАМЕ ВИ!

За допълнителна информация - Албена Спасова, 0888 90 1414, albenasa@abv.bg

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
16.10.2020 г. 00:06
Посетено:
946
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31840-izlozhba-plakati-bukvi-hangal-kirilitsa