Изложби

"Споделено" - изложба живопис на Николай Няголов във Варна

15 октомври – 03 ноември 2020 г., Арт галерия "Ларго"

"Споделено" - изложба живопис на Николай Няголов във Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго"
представя

"Споделено"

Изложба живопис на Николай Няголов

15.10. – 03.11.2020

 Откриване – четвъртък, 15.10.2020 г., 18:30 часа 

Среща на медиите с автора на 15 октомври, четвъртък, от 12:30 до 13:30 ч. в галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" №8.

 

На 15 октомври 2020 година Арт Галерия "Ларго" ще представи за четвърти път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали експлозивния и колоритен художник Николай Няголов. Експозицията носи името „Споделено“ и ще ни представи двадесет живописни платна, специално създадени за изложбата в „Ларго“. В тях зрителите ще открият вече добре познатите мотиви на пловдивския автор: ябълката, лодката, чашата вино на морския вечерен прозорец, отраженията на луната във водата и много други.

Както винаги, в картините ще видим една експлозия от цветове, един свободен порив на четката, живи мазки, заредени с настроение, вкус и ухание на лято. Същевременно ще забележим, че, макар и да работи със замах и увереност, Николай е успял да създаде една хармония в платната си чрез изключително майсторското композиране на обектите в картината. Това в комбинация с живите тонове, които той е използвал, дава душа на творбите, история, заряд и… сякаш още малко и ще чуем как се блъскат вълните в червените скали, докато на чаша вино от вечерния прозорец се наслаждаваме на отражението на полегналата луна.

Разглеждайки творбите, те веднага ще ни убедят, че Николай обича лятото, или по-точно: лято на морето. Сякаш душата му завинаги е влюбена в топлите месеци и преживяванията, които ни носят, а ръцете, повлияни от порива на сърцето му, творят! Неуморно пресъздават спомени и мечти - лимани, заляти от огнен оттенък на залез, лодки, които няма да издържат на вълнението и още малко сами ще скочат във водата. В картината „Залез над червената скала“ огнения юнски залез сякаш казва „лека нощ“ на лодката, оставена на брега, изморена и напоена от морската пяна. Сгушена в полите на червената скала, лодката заспива, докато вълните леко я поклащат. И тя се понася в света на сънищата (защото всички ние знаем, че лодките на Николай Няголов сънуват).

В „Пладне на лимана“ сякаш маранята от жегата е прегърнала малката рибарска хижа, а водата изглежда сякаш всеки момент ще кипне. Но в „Звездно-морска вечер“ наситеното ултрамариново синьо и богатото виолетово носят мек летен бриз, който ни разхлажда и като че ли ухае на мартини. Мартинито пък ще вкусим в картината, озаглавена „Лятно“, където в чашата е кацнало едно жълто чадърче, сякаш да предпази потракващите кубчета лед от жаркото слънце.

Изложбата на Николай Няголов ще ни даде възможността още веднъж да  кажем „довиждане“ на лятото и ще ни остави с един топъл привкус на солено море, усещане за парещи лъчи по кожата ни и морски бриз в косите.

Ще ви очакваме на откриването с участието на художника на 15 октомври 2020 г. от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" № 8, Варна.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “Керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”.

Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина.

Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на българските художници и на Дружеството на пловдивските художници.

Има три самостоятелни изложби в Галерия "Ларго": "Морски видения" (2011), "Серендипити" (2016) и "Морски луни" (2018). Живее и работи в Пловдив.

Повече за автора и предишни негови изложби в галерия "Ларго" вижте в профила му в секция "Автори" на сайта: http://www.largogallery.com/

                                                                    

 

Автор:
Милена Димитрова, галерист
Публикация:
13.10.2020 г. 17:21
Посетено:
1386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31826-spodeleno-izlozhba-zhivopis-na-nikolay-nyagolov-vav-varna