Изложби

Изложба "Чешките героини / Първите жени / Аз съм българка"

Част от програмата по случай 100-годишнината от дипломатическото сътрудничество между България, Чехия и Словакия

Изложба "Чешките героини / Първите жени / Аз съм българка"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Чешките героини / Първите жени / Аз съм българка

Три проекта, свързани с една тема - вълнуващи и противоречиви, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на Чехия, Словакия и България и дали възможност на жените да решават собствената си съдба.

Откриване на изложбата на 14 октомври в 18 часа в галерията на Чешкия център в София.

Събитието е част от програмата по случай 100-годишнината от дипломатическото сътрудничество между България, Чехия и Словакия.

Съвместно с Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София и Издателство "Сиела".

 

Чешките героини. Забележителните жени в чешката история и съвремието

Илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени – владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст.

Проектът е вдъхновен от отбелязването на 100 години от узаконяването на правото на гласуване на жените в Чехословакия през 1920 г. и от 200-годишнина от рождението на писателката Бижена Немцова. Показва ни портретите на 50 забележителни жени, представени през погледана на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова, Авторки на придружаващите текстове са историчката Ленка Кржижова и писателката Катержина Тучкова. Проектът е продължение на едноименната публикация, която излезе през 2020 година.

Партньори на проекта: Факултет по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен и Radio Prague International

 

Първите жени

Изложбата на Посолството на Словашката република в София „Първите жени“ представя житейски истории на известни словачки, които в историята като първи се реализират в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси свързани с равенството между половете и ролята на жената в нашата история. В същото време се отразява приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност.

Проектът е представен на уеб платформата www.prvezeny.sk  неговата концепция е създадена в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association, с автори и режисьори на документални филми, както и други експерти. Проектът е финансово подкрепен от Министерството на правосъдието на Словашката република, Община Братислава и Фонда за подкрепа на изкуството.

 

Аз съм българка

Изложбата представя 15 произведения, голяма част от които създадени, за да бъдат включени в изданието "Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета" от Петя Александрова (Сиела, 2019).

В експозицията портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторките им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре.

Художничките, включили се в проекта, творят практически във всички области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство. Те създават разнолика и интригуваща хронология с героините, които съпоставят или противопоставят на самите себе си.

Селекцията, представена в Чешкия център, включва работи на Текла Алексиева, Анжела Минкова, Гергана Дзингарова, Елица Димитрова, Росица Ралева, Милена Вълнарова, Дора Иванова, Елена Панайотова, Капка Кънева, Светлана Мирчева, Моника Попова, Вяра Бояджиева, Михаела Караджова, Миглена Папазова и Ася Колева.

 

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
12.10.2020 г. 14:03
Етикети:
годишнинаизложбаЧешки център в София
"Чешките героини / Първите жени / Аз съм българка"
Посетено:
807
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31817-izlozhba-cheshkite-geroini-parvite-zheni-az-sam-balgarka