Изложби

Впечатляваща изложба представя непознатото лице на Токио

Експозицията „Мрежи от независими пространства, Токио" е част от програмата на Дните на японската култура 2020

Впечатляваща изложба представя непознатото лице на Токио

Част от експозицията „Мрежи от независими пространства, Токио"

 

◊ ПОКАНА

Парк „Заимов“ в София ще бъде домакин на уникална изложба „Мрежи от независими пространства, Токио“. Официалното откриване на експозицията ще е на 10 октомври от 16:00 часа.

Изложбата е част от програмата на Дните на японската култура 2020 и ще гостува в столицата до 25 октомври. Входът е свободен за всички посетители.

Събитието ще бъде съпътствано от форум на 17 октомври от 11:00 ч., който ще съпостави независими пространства  в София и Токио и ще търси допирни точки между тях.

„Мрежи от независими пространства, Токио“ показва един по-различен, непознат облик на Токио. Измежду токийските релси, магистрали, мостове и небостъргачи, проектът представя малко познати, закътани пространства, които приютяват ежедневните занимания на местните жители. Изложбата разказва за красивите тайни на любимите на мнозина градски места за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детски игри, забавления и квартални общности в най-големия метрополис в света.

Проектът „Мрежи от независими пространства: Токио“ е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 г. в лабораторията на професор Йошихару Цукамото в Токийския институт по технологии. Идеята за изложбата е да разкрие на един не толкова познат образ на Токио, като представи архитектура, ползване, поведение и управление на единични примери и мрежи от независими пространства.

Съпътстващият форум ще представи и анализира в детайли избрани примери от изследването на независими пространства в Токио, както и такива места в София. Съпоставката между контекстуални примери в двата града ще изяви тяхната локална проблематика, добри и лоши практики. Това ще даде възможност да се потвърди или преосмисли начина, по който независимите пространства в България биват планирани, реализирани и управлявани. Форумът ще се проведе на локацията на изложбената инсталация на 17 октомври от 11:00 часа.

Организатор на събитието е Сдружение „Трансформатори“ и Посолство на Япония в България. Изложбата се осъществява с подкрепата на Японската фондация и със съдействието на Лаборатория „Йошихару Цукамото“ – Токийски институт по технологии, Архитектурен факултет – Университет по Архитектура Строителство и Геодезия, Направление Архитектура и Градоустройство – Столична Община, Съюз на Архитектите в България, Медия Сърф Комуникации.

Пълната програма за 31. Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/100095706.pdf

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесет и първа поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2020 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
08.10.2020 г. 13:47
Етикети:
форумТокиоСофияизложбаДни на японската култура
Парк „Заимов“
„Мрежи от независими пространства
Посетено:
911
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31800-vpechatlyavashta-izlozhba-predstavya-nepoznatoto-litse-na-tokio