Изложби

GreenCat Gallery представя експозиция пред Крон Принца на Белгия

Културен аспект в белгийско-българското сътрудничество

GreenCat Gallery представя експозиция пред Крон Принца на Белгия
Картина от Спартак Йорданов


◊ СЪБИТИЕТО

Столичната GreenCat Gallery беше официално делегирана да поеме грижата за културния аспект по време на визитата на белгийската икономическа мисия в България - която ще се състои между 10 и 13 декември 2006 година
в хотел Кемпински – София.
 
• Мисията е под председателството на Негово Високо Превъзходителство Принце Филиппе на Белгия,
и с участието на
. белгийския министър на икономиката Марк Вервилген;
. министъра на икономиката и труда на област Валоня Жан-Клод Маркур;
. и с присъствието на г-н Георги Първанов, Президент на Република България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Пространствата и лобито на хотел Кемпински ще бъдат използвани от участниците в мисията, като бъдат украсени със специални белгийски и български произведения на изкуството, акцентиращи върху маслените картини на един от последните сюрреалисти на Белгия – художничката Соня Росалия Баутерс. Нейните картини ще бъдат изложени в компанията на произведения на български творци, повечето от които имат специална връзка с Белгия.

Ще бъдат представени Валентин Старчев, чиято творба е изложена в музея за скулптура Middelheim (Антверпен) още от 1976 г., Ивайло Савов, който излага в една от най-реномираните галерии на Белгия – Campo & Campo (Антверпен); Мария Киркова – спечелила със своите гоблени овациите на Международното биенале по текстил в Turne; Пенчо Добрев, който се представя в Bornem (1998); Десислава Минчева (колекция Hugo Voeten, Geil).

И редом с тях автори като Андрей Янев, след приключилата наскоро негова изложба в Софийската Градска художествена галерия и множество участия в Белгия през годините (Брюксел, 1998, 2002); Любен Диманов – великолепният график на България, Леда Старчева, както и творци от по-младото поколение като Спартак Йорданов и Николай Тотев.

Особено внимание ще бъде отделено и на скулптурите на Андрей Лекарски, който ще представи свои творби за пръв път от 1998 година.

Мисията е акцентирана върху белгийско–българското икономическо сътрудничество, а с тази специална експозиция тя ще получи и своя културен аспект.
Автор:
Надя Манева, Kurt Houbrechts
Публикация:
08.12.2006 г. 17:16
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3178-greencat-gallery-predstavya-ekspozitsiya-pred-kron-printsa-na-belgiya