Изложби

Християн Бакалов: "ЧИСТО (бъдеще)"

Отворена лекция по съвременно изкуство - 10 октомври, 16 часа, САМСИ

Християн Бакалов: "ЧИСТО (бъдеще)"

 

◊ ПОКАНА

Национална галерия
Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

Християн Бакалов

ЧИСТО (бъдеще)

• Среща с медиите: 7 октомври от 11 часа
САМСИ, бул. „Черни връх” 2

 

Заповядайте на 7 октомври от 11 часа на арт инсталацията „ЧИСТО (бъдеще)“ и среща с нейния автор, българо-френския артист Християн Бакалов. На 7 октомври ще можете да разгледате произведението и ако желаете, да разговаряте с автора, който от 30 години живее и работи в Париж, Нант, Лозана и Брюксел. Дори в момента част от „ЧИСТО” е представена в Антверпен, Белгия, а Бакалов ще пристигне в София малко преди срещата с медиите.  

• На 10 октомври, събота, от 16 часа в галерията ще се проведе отворена лекция по съвременно изкуство, посветена на различните видове арт инсталации в света. Тя също ще бъде последвана от разговор с автора на „ЧИСТО (бъдеще)”, за да се опитаме заедно да поставим  неговата творба в контекста на световното съвременно изкуство. Повече за това събитие можете да прочетете тук

„ЧИСТО (бъдеще)” е поглъщащо изживяване: зрителят минава през залите, които събуждат и активират сетивата му. Музеят е превърнат в мизансцен, а зрителят се потапя физически в произведението и става главен герой. Инсталацията е създадена специално за пространствата на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и е посветена на концепцията за вечност на нидерландския философ Барух Спиноза, обяснява авторът. Според Спиноза човешкото съзнание има основната функция на регистрира промените в организма и външния свят – смяна на цветовете, ароматите, звуците, светлината. Но това, което се случва между две различни състояния и което не стига до съзнанието е далеч по-интересно и дори обсебващо. Въпросът е, можем ли да отворим сетивата си за него и до каква степен този процес би променил представата ни за нас самите. Някога хората са имали ритуали, които са ги потапяли в друга сетивност, но днес човек е изгубил в голяма степен връзката със самия себе си.  В този смисъл инсталацията на Бакалов е едновременно ритуално и съвременно преживяване на пълно потапяне в нас самите и нашата сетивност, за да видим поне за кратко колко красив и различен е светът, ако се освободим от контрола на психиката.

Посетителите  ще влизат в инсталацията един по един на всеки 10 минути, което им осигурява индивидуално включване в изложбата и е в съответствие с препоръките за спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Бакалов и неговите пърформъри ще създадат оптималните условия за спокойно и приятно преминаване през пространствата на музея. 

През 2013 година Бакалов започва работа по първата си потапящо-пърформативна визуална инсталация – „СВЕТЪЛ“, в която главна роля играе публиката. Той разработва серия от „потапящи” методи за въвеждане на публиката в паралелна реалност чрез различните сетива.

От 9 до 99-годишни, от арт специалисти до хора, стъпващи за първи път в музей, галерия или театър, оригиналните "артистични машини", които Бакалов адаптира за всяко пространство и в които въвлича посетителя, успяват да стимулират всеки, присъствал на тях да преосмисли начина, по който се свързва не само с изкуството, със самия себе си и с другите, но също и с вечните теми за смисъла на живота и смъртта, реалността и нейните паралели, света като отражение в нас - пречупващо ни обратно в него и отвъд видимите му граници. 

„ЧИСТО (бъдеще)“ е продуцирана от АrtEast Foundation, София с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с медийната подкрепа на Столичната община и Платформа 0090, Антверпен. 

 

◊ ЗА АВТОРА

Християн Бакалов завършва Държавното хореографско училище в София, след което заминава за Париж, където е поканен да се включи в състава на "Младия балет на Франция", с който гастролира в Европа, Азия, включително и в България. 

Развитието му като съвременен танцьор и хореограф продължава в Националния  център за съвременен танц в Нант, с който се изявява в Европа, Латинска Америка, Африка и Австралия в продължение на 8 години. 

След като става френски гражданин, Бакалов решава да се установи като артист на свободна практика в Париж, което му дава възможност да работи с хореографи, режисьори и визуални артисти като Жером Бел, Роберт Уилсон, Ян Фабър и Иво Димчев, с когото отварят в Брюксел през 2009 година независимото пространството за пърформанс - "Volksroom/Ivo Dimchev". 

Решаващ момент в творческия път на Бакалов е съвместната му работа му с белгийския визуален артист, режисьор и писател Ян Фабър - емблематична фигура на трансдисциплинарните изкуства за края на XX и началото на XXI век. Срещите с Фабър и Димчев са определящи за бъдещия интерес на Бакалов да създава творби, преминаващи през различните форми на съвременното изкуство и експеримента. 

 

Автор:
Светла Стоянова
Публикация:
03.10.2020 г. 13:57
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31776-hristiyan-bakalov-chisto-badeshte