Изложби

„Римите на светлината“ - изложба на Чавдар Вълов и Пенка Никова

5-27 октомври 2020, Арт Галерия "Папийон"

„Римите на светлината“ - изложба на Чавдар Вълов и Пенка Никова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon

представя

Чавдар Вълов - живопис   
и 
Пенка Никова - скулптура

„Римите на светлината“ / „The Rhymes of Light“

05.10.2020  г. – 27.10.2020 г

  

„Ако се раждат най-светлите рими,
ако небето е необозримо,
ако щастлива затича реката
или засвири бяла соната
луната на крехката облачна лира,
ако, омаян, притихва всемирът,
ако светулките палят свещици,
ако душата превръща се в птица,
ако дъждовните капки не плачат,
а звънко почукват дайрето си в здрача,
ако усмивка целуне тъгата
и ако мост нарисува дъгата,
и пеперуди под миглите пърхат,
ако тревите са млади и дъхави,
ако Земята Небето прегръща,
ако във дом се превърне къщата,
тогава ще знам- любовта се разлиства.
В очите. В сърцата. В душите.
И в мислите."                                                    

Незабравка Апостолова

 

По традиция всяка година Арт Галерия Le Papillon отправя предизвикателство като събира в съвместна изложба двама автори с различни изразни средства, но със сходно светоусещане, чувствителност и темперамент. Резултатът винаги е приятна изненада и за почитателите на съвременното българска изкуство и за авторите, чиито творби, правилно и тематично подбрани се допълват и хармонират перфектно.

От 5 до 27 октомври 2020 г. ще имаме удоволствието да се насладим за първи път в съвместна изложба на живописните платна на Чавдар Вълов и бронзовите скулптури на Пенка Никова. Обединява ги не само мотото „Римите на светлината“, но и лиричността на изказа, елегантността на линията, финес и усещане за полет същевременно. Така изящните бронзови фигури намират необходимия простор в живописните пейзажи, в които почти липсват обекти и следи от човешко присъствие. Поезия без думи, мекота на израза струят от ефирните картини издържани в стил сецесион на Чавдар Вълов и са осезаеми от всяка извивка, жест и форма на скулптурите на Пенка Никова.

Чавдар Вълов е лиричен, дори може да се каже романтичен художник, чийто живописни платна извисяват съзнанието на зрителя далеч над хоризонта. В платната му се разгръщат щедри гледки от птичи поглед, запечатали неподправената красотата на природата. Характерен за творчеството на автора похват е смаляването на мащаба, концентрирайки в едно платно цялото многообразие от цветове и форми на редуващи се поля, терени и гори, подредени последователно в синхрон като рими. Често пейзажите му са изпъстрени с богата цветност като черга на плодородни земи, наблюдавани отгоре. Декоративно-приказният изказ на творбите му, специфичната маслена техника, пастелния и мек колорит правят живописта на автора разпознаваема и с усещане за автентичност и уникалност. Меките сложни тонове са положени фино един върху друг, като рисунката е обогатена от тънък писец отнемащ част от горния слой цвят, за да разкрие богатството на долния. Той е представител на постмодерния реализъм и има връзка с подобни търсения на някои художници от  20-те и 30-те години на миналия век, за разлика от тенденциите за отделяне от  традиционното изобразително пространство в посока на нови изразни форми и средства.

Загледан в картините му зрителят е запленен от необхватността, богатството и съвършенството на природата, а съзнанието се отнася нависоко и надалеч от злободневните тревоги на място където тишината позволява да чуем собствените си емоции и мисли. Творбите му имат способността да те пренасят в друг свят, обобщавайки красотата и силата на поезията без думи, а с цвят и плавни форми. Общата нишка, преминаваща през всички картини на Чавдар Вълов е светлината. Дали ще облива щедро просторни поля, обагрени в ярко жълто и оранж или ще се прокрадва ненатрапчиво между клоните на дърветата, образувайки сложна плетеница от сенки, светлината е усещане, което винаги присъства и неизменно създава настроение за позитивност и хармония.

Скулптурите на талантливата Пенка Никова  се отличават с характерна стилистика, много високо ниво на овладяност на изказа и силна пластичност като движение. С майсторство и прецизна обработка, авторката извайва от тежкия бронз нежни и деликатни фигури, влагайки в тях своето светоусещане и послания към зрителите. Често образите й са изградени с голяма доза хумор, който чрез добронамереност и чистосърдечност предизвиква искрена усмивка, но и повдига по-дълбоки теми, ако имаме сетива да ги уловим. Отличително в творчеството на авторката несъмнено са женските образи, които изгражда в различни направления – елегантни и загадъчни дами, жената – носител на символа на природата, съчетала в себе си стихия и финес или пък митологичен образ с препратка към познат сюжет. Някои от тях предават моментно състояние и емоция, дори вглъбеност в себе си, а други притежават силен заряд и импулс и движението е съвсем осезаемо. Пенка Никова е талантлив скулптор, чиито творби са отличени и се изучават вече в учебниците за художествените училища. Въпреки че има реализирани значими монументални проекти, тя е по-известна с малките си пластики. В тази експозиция са включени 8 скулптури от малки кавалетни формати до по-големи и впечатляващи с контраст между мащаб и нежност на формите. Темите на фигурите, като „Сезони“, „Утро“, „Вятър“, „Приятелка на птиците“ съвсем интуитивно и без предварителна информация допълват ландшафтните картини на Чавдар Вълов. Други като „Белканто“, „Ентусиазъм“ предизвикват желание да ги докоснеш, погалиш – доказателство за пластичното майсторство на скулптора.

Обединяващо двамата автора е не само усещането за поетичност, рими, музикалност в произведенията им, но и ведрото настроение, зареждащо зрителя с положителни емоции, предизвикващи вниманието му и съзерцанието му. И двамата автори притежават способността да въздействат и предават емоции и настроения с директните си препратки към природата.

 Изложбата може да бъде разгледана от 5 до 27 октомври 2020 г. в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" № 12, както на сайта на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

 

◊ АВТОРИТЕ

Чавдар Вълов е роден в София през 1965 г.

Завършва Художествената гимназия в София. От рано напътстван от Дечко Узунов, участва в обща художествена изложба на СБХ още като ученик. Завършва живопис през 1991 в Художествената академия в София в ателието на проф. Найден Петков. Следват участия в общи изложби в страната и чужбина и поредица самостоятелни изложби в различни галерии. Участва в инициативата „Изкуство без граници“ за представяне на съвременно българско изкуство в Западна Европа. Инициатор и създател на групата художници „Галерия 10“. Познат на ценителите на съвременна българска живопис, той присъства с произведенията си в много частни колекции, както в страната, така и в чужбина. Постоянна експозиция от негови работи съществува в приемния салон на БалБок Инженеринг. Автор е и на стенописни решения (църковна стенопис) и иконопис. Участва в изписването криптата на Руската църква „Св. Николай“ в София и други храмове. Негово дело са множество илюстрации на книги и периодични издания измежду които списание „Интеграл“, поредица детски издания на и.к. „Цвета“ и други. Работи в специфична живописна техника, която го легитимира като автор. Привърженик на поетично-декоративна визуална концепция, която не само го свързва с предишни художествени стилове, но прави картините му със самостойно звучене.

 

Пенка Никова е родена на 13 май 1964 г. в Пловдив.

1990 г. - Завършва Академията за изящни изкуства в София, България, специалност скулптура

Основни изложбени участия и самостоятелни изложби:

1995, 2001, 2002 - Национална скулптурна изложба в София
1998 - изложба „Българско съвременно изкуство“ в Дъблин, Ирландия
1995,97,99,2001-Международно биенале на хумора и сатирата в Габрово, България
2002 г. - Участие в изложбата „En Dialogue” - Българско изкуство в Брюксел
2004 г. - Участие в изложба на скулптура от български жени в посолството на САЩ, София
2005 г. - Участие в изложбата за „Rencontre Internationale de la Sculpture”  в Монтобан, Франция
2006, 2011 г. Индивидуална изложба в галерия „Георги Папазов“. Пловдив, България
2007 г. - Участие в изложбата в Galerie de Beeldenstorm в Bosschenhofd, Холандия
2008 г. - Самостоятелна изложба в галерия „Грита“, София
2009 г. - Изложба в галерия „Артамонцев“, София
2010 г. - Изложба във „Форум Арт Център”, София
            - Изложба в Българския културен център, Лондон
2012, 2017 - Изложба в галерия „Аспект”, Пловдив, България
2014 г. - Участие в изложба „Art Walk” в CIRO, Horn, Холандия
2015,2016, 2018, 2019 - Изложба във „Форум Арт Център”, София
2016,2018 - Изложба в Galerie Kunststucke, Мюнхен
2019 - Изложба в NOVA Art Space, София
         -  Изложба в галерия „Аспект”, Пловдив, България

Скулптурни симпозиуми и реализации на открито:

2001 г. - Международен симпозиум по скулптура в Удон, Франция
2002 г. - Скулптурен симпозиум в Бресюар, Франция
2003 г. - Симпозиум за дърворезба „Aurora Borealis“ в Какслаутанен, Финландия
            - Скулптурен симпозиум в Montjean Sur Loire, Франция
2004 г. - Симпозиум за каменна скулптура в Пловдив, България
               Реализация на каменната скулптура за посолството на САЩ в София
2005 г.- Участие в Rencontre Iternationale de la Sculpture „Изтокът се среща със Запада“ през Монтобан, Франция
Скулптурен симпозиум в Спримонт, Белгия
 2012 г. - Скулптурен симпозиум в Монбрисън, Франция

Пенка Никова работи в сферата на скулптурата и малката пластика. Творбите ѝ са изящни и отразяват нейното свежо чувство за хумор, предпочитаният ѝ материал е бронзът, но експериментира и с фигури от хартия. Нейни произведения се намират в Дома на Хумора и Сатирата в Габрово, в Посолството на САЩ в София, в галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария, Великобритания, Турция и др. Живее в гр. София.

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
02.10.2020 г. 11:07
Етикети:
скулптураПенка НиковаживописЧавдар ВъловизложбаВарнаГалерия Папийон
„Римите на светлината“ / „The Rhymes of Light“
Aрт Галерия Le Papillon
Посетено:
905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31767-rimite-na-svetlinata-izlozhba-na-chavdar-valov-i-penka-nikova