Изложби

Изложба „2020: годината на Бетовен“

1-31 октомври 2020 г., Библиотека на Нов български университет

Изложба „2020: годината на Бетовен“

 

◊ ИЗЛОЖБА "2020: ГОДИНАТА НА БЕТОВЕН"

На Международния ден на музиката, 1 октомври, Библиотеката представя изложба от книги и статии, свързани с живота и дейността на Лудвиг ван Бетовен.

През 2020 г. светът чества 250 години от рождението на гениалния композитор. Най-много събития са предвидени в Бон и Виена, местата на които е роден и живял. Около 1000 концерта, опери, изложби и конференции ще се проведат в Германия. В България Софийската филхармония, Опера Пловдив и шуменските симфоници също отбелязаха 250-годишнината.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от бази от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „eBook Academic Collection“ и „Academic Search Complete“ на EBSCO, JSTOR, колекция „University Press Ebook Collection“ на ProQuest и ScienceDirect.

Сред изложените документи са: „Психология на музикалното творчество на Лудвиг ван Бетховен“ от Цветан Асенов, „Бетховен“ от Боян Пенев, „Бетховен: Великите творчески епохи“ от Ромен Ролан, „Бетховен“ на Мейнард Соломон, „Апасионата: Роман за живота на Бетховен“ на Алфред Аменда, нотните издания „Elf Wiener Tanze“, „Klavier-Werke: Band 1.: Sonaten (Nr. 1-15)“, „Klavierstuеcke, „Konzert fuer Klavier und Orchester“, „Sonaten fuer Klavier zu zwei Haenden“ и други.

 

Автор: Център за книгата
01.10.2020 г. 14:22
Посетено: 447
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31760-izlozhba-2020-godinata-na-betoven