Изложби

25 години и 5 теми по-късно

Ретроспектива на ИСИ – София (29 септември – 29 ноември 2020)

25 години и 5 теми по-късно

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия
представя изложбата

25 години и 5 теми по-късно
Ретроспектива на ИСИ – София

29 септември – 29 ноември 2020

Вернисаж на 29 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа
(при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп)


Куратори:
Правдолюб Иванов – ИСИ,  0888 917 631
Калин Серапионов – ИСИ, 0887 867 174
Мартина Йорданова – Национална галерия, 0888 055 509


Институтът за съвременно изкуство – София отбелязва своята 25- годишнина с изложба, в която представя и стари, и нови, и специално направени работи на членовете си Иван Мудов, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Недко Солаков, Правдолюб Иванов и Стефан Николаев.


Мариела Гемишева, "Здравейте, момичета!", 2020, пърформанс

29 септември от 18.00 ч.
Градината зад Двореца, пл. „Княз Александър I” № 1

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИСИ - СОФИЯ

ИСИ – София е сред най-дълго съществуващите и активни неправителствени организации, занимаващи се с визуално изкуство в България. Неговата история е тясно свързана с развитието на арт-сцената ни в последните десетилетия, а нейното самообразоване, отваряне и позициониране в света - с някои от най-забележимите ѝ явявания в местен и международен контекст. Неформално институтът е създаден през 1993 след първото от много години насам групово „национално“ участие, с куратор Лъчезар Бояджиев, в 3-то Истанбулско биенале „Производство на културни различия“, 1992. Сдружението на изкуствоведи и художници е регистрирано през 1995. 

През годините нееднократно се отбелязва, че спецификата на ИСИ – София в сравнение с множество подобни, самовъзникнали след падането на „желязната завеса“ организации, е в опазването на баланса между индивидуалните творчески интереси и поддържащата групова атмосфера на доверие.

Юбилейният изложбен проект „25 години и 5 теми по-късно“ претърпя много промени поради пандемията от COVID-19, но потвърди определението, дадено преди 20 години от прочутия руски куратор Виктор Мизиано: „Общността на доверието е пряка реакция спрямо лудата динамика на социалната трансформация. В основата на нейната продуктивност са обстоятелства, които не се определят от външни събития, а от самите участници“. 

Двадесет и пет години е достатъчно дълга история за едно малко сдружение, оцеляващо почти изцяло със самофинансиране, преминало през различни динамики, оптимизъм и разочарования, нееднократно преформулирало целите и стратегиите си, за да прецени смисъла на своето съществуване, но да остане вярно на базисните си принципи, които следва и в тази изложба. Сред тях са демократизацията на формата и езика на визуалните изкуства; изграждането на взаимоотношенията между изкуството и общественото пространство, подхранващо самоактуализацията на художествените езици; задължителното опресняване на теоретичната и практична база на професионалното образование; абсолютната вяра в смисъла и силата на индивидуалния творчески изказ, както и разбирането, че съвременното изкуство е културното наследство на бъдещето. 

 

* Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната община.

Автор: ИСИ – София
26.09.2020 г. 00:36
Посетено: 961
Етикети: Институт за съвременно изкуство, Мариела Гемишева, ИСИ София, Ретроспектива на ИСИ - София, 25 години и 5 теми по-късно
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31732-25-godini-i-5-temi-po-kasno