Изложби

Откритието на Фондация „Стоян Камбарев“ Деница Боева и нейната "Метафизика на въображението"

УниКредит Студио отваря врати за първа изложба след карантината

Откритието на Фондация „Стоян Камбарев“ Деница Боева и нейната "Метафизика на въображението"

 

Фондация „Стоян Камбарев“ продължава своята мисия, а именно да сбъдва мечтите на младите и талантливи свои открития, чрез осъществяването на конкретни техни арт проекти.

През миналата година, Специалната Награда за изкуство на дългогодишния официален партньор на Фондацията - УниКредит Булбанк бе връчена по традиция от банкера Левон Хампарцумян - Почетен член на Фондация „Стоян Камбарев“. Красивата стъклена пластика получи художникът и визуален артист Деница Боева, която бе много развълнувана да научи, че ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство УниКредит Студио.

Ето че това вече факт и преди дни УниКредит Студио представи първата си изложба след началото на пандемията - „Метафизика на въображението“, която ни предизвиква да запълним въображението си с атоми и пространство. Изображенията на микросветовете и системите, които вълнуват Деница, са пресъздадени от текстил, който си играе с цветове и светлина.

„Това е специална изложба за нас, защото е първата след затварянето на УниКредит Студио заради изолацията през 2020. Когато бяхме сами в нашите домове, далеч от близки, приятели и колеги, нашето въображение създаваше световете, които ни привличаха безкрайно или ни плашеха скрито. Сега се завръщаме към новата реалност, в която още повече имаме нужда от изкуство и красота“, сподели Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Деница Боева е на 25 години. Завършва средно образование със специалност „Текстил“ в Художествената гимназия в родния си град Сливен. След това бакалавърската си степен в Национална художествена академия специалност „Текстил – изкуство и дизайн“. По време на обучението си участва в програма „Еразъм+“ и прекарва един семестър в GMIT, Centre for Creative Arts and Media, Galway-Mayo, Ireland. Макар и съвсем млада тя е участвала в множество общи и самостоятелни изложби, в които показва личен почерк и несъмнения си талант. Част е арт група „ЧетворКръг“, включваща артисти от различни области, които творят проекти и събития с философско-художествена насока и изследват възможностите за преобразяване и претворяване на конкретни места.

Ето какво мисли Деница за потребността си дa се занимава с изкуство:

„Мотивацията ми е свързана с вдъхновението и вътрешните търсения. В началото се вдъхновявах от различни автори, но най- вече от  природата. Изследвах  нейните  форми,  структури, цветове, движения и проявления. Едновременно с това се задълбочавах в четене на философия , физика и различна литература, тогава започнах да откривам връзките между тях, което  ме вдъхнови да преплитам две различни сфери - изкуство и наука. Чрез тях да създавам една среда за естетическо преживяване на художественото произведение, в което човекът да бъде част от него, а не просто зрител. Това ме подтикна към визуалното изкуство.“

Вижте кратък филм за Деница:  https://youtu.be/QVIz01fRj_c

Председателят и вдъхновител на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева откри символично изложбата в тесен кръг, ден преди да замине отново за Лондон:

Благодаря сърдечно на чудесния екип на УниКредит Студио - верен партньор на Фондацията от години, с който до сега успяхме да осъществим десет самостоятелни изложби с издаване на двуезични луксозни каталози на нашите лауреати и открития.

Щастлива съм, че нищо не е в състояние да спре полета, таланта и въображението на един толкова даровит и изящен артист като Деница Боева!

За мен е удоволствие заедно с екипа на банката да поканя всички желаещи да разгледат прекрасната експозиция „Метафизика на въображението“ (при спазване на задължителните противоепидемични мерки).  В сърцето на столицата можете да намерите място за култура, срещи, дискусии и благотворителни събития. От електронния каталог имате възможност да се запознаете с голяма част от изложбите и събитията, които са се реализирали в УниКредит Студио, като на мен разбира се, най-скъпи са ми тези на нашите художници и визуални артисти- Калоян Илиев- Кокимото, Огняна Серафимова, Велизар Димчев, Андрей Хамбарски, Нора Ампова, Радослав Нинов- Руди, Крис Захариев и настоящата на Деница Боева

Изложбата „Метафизика на въображението“ е отворена всеки делничен ден от 10:00 до 18:00 часа и събота – от 11:00 до 17:00. Входът е свободен за всички любители на изкуството. Пространството за съвременно изкуство се намира до самия вход на централния филиал на УниКредит Булбанк в София на пл. „Света Неделя“ 7

 

 

Автор:
Теменуга Кръстева
Публикация:
23.09.2020 г. 14:21
Посетено:
974
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31724-otkritieto-na-fondatsiya-stoyan-kambarev-denitsa-boeva-i-neynata-metafizika-na-vaobrazhenieto