Изложби

Галерия "Възраждане" става дом за "Родопски сънища" на Костадин Жиков

Изложба живопис, 22 септември – 12 октомври 2020

Галерия "Възраждане" става дом за "Родопски сънища" на Костадин Жиков

 

◊ ПОКАНА

На 22.09.2020 г., вторник, от 17:00 ч. до 20:00 ч., галерия „Възраждане“ ще представи за първи път в Пловдив изложбата „Родопски сънища“ на Костадин Жиков. В 18:00 ч. в двора на галерията ще приветстваме гостите и ще открием изложбата.

Изложбата ще продължи три седмици, до 12.10.2020 г. Всички са поканени! Заповядайте!

 

Кариерата на талантливия, млад художник Костадин Жиков е във възход. Въпреки че е почитател на класическото майсторство в изобразителното изкуство, младият автор успява да изгради собствен, съвременен, визуален език, съумява да изработи свой уникален модерен художествен отпечатък.

Костадин споделя, че като артист искрено се вълнува от вътрешния свят на човека, от духовното, от всичко онова, което е невидимо за очите. Неговото творческо търсене на незримата, истинска същност на живота е видна и в работата му. Темите, които го трогват и рисува са различни. Пейзажите му, обаче, по неповторим начин илюстрират характерния му авторски почерк и стилистика. Вдъхновени от величието на природата, тези уникални произведения на изкуството не са просто живописни изображения на определени места, а продукт на душевното състояния на художника. Онзи свят, който се вижда само със сърцето. Пейзажите идват дълбоко отвътре и свързват автор и публика с нещо по-голямо, извън самите тях. „В душата ми са запечатани скъпоценни спомени от детството ми и лятото, прекарано в селото на дядо ми, сгушено между Родопите и Пирин. По някакъв начин усещам как този селски начин на живот отеква в пространството и се носи като песен.“ - признава Костадин.

Талантливият художник предава дълбоката свързаност, която чувства, с природата и пасторалния начин на живот; зрителите с лекота са потопени в емоционалната му реалност. Именно затова картините му изглеждат както познати, така и въображаеми; пейзажите са лирични и разказват история за натрупани спомени, откровения и впечатления. Авторът показва и класически пейзажи на знакови места. Минавайки през четката и чувствителността на един млад и талантлив творец обаче, картините стават авторски, нови, различни. Костадин умело съчетава класиката, като тема и композиция, и модерност, идваща от смелите цветови решения, дръзкото смесване на едри маски с реалистични детайли, абстрактни моменти с класическа фигуративност. Младият художник майсторски използва контраста и си служи с новаторски, авторски похват – негатив-позитив – техника, присъща на фотографията. Жълто, синьо, червено, розово, зелено и оранжево, смело изпълват този живописен цвят и младият талант ни покорява, омагьосва и успокоява. Оригинални, мощни и съвременно спокойни картини.

Надежда Цветкова, 2020 г.

Още за изложбата вижте тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/dvck/

 

Костадин Жиков e роден през 1988 г. Завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново със степен бакалавър. През 2010-2011 завършва учителска правоспособност (учител по изобразително изкуство) и през 2012-2013 завършва магистратура по живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, при доц. Цветан Колев. Има осъществени две самостоятелни изложби: 2017 г. - изложба „Непал“, гр. София, БНП Париба и през 2015 г. - изложба „Пейзажът“ – галерия "Класика", гр. София. Има множество участия в общи изложби и изложби конкурси в България.

 

Автор:
Надежда Цветкова
Публикация:
21.09.2020 г. 14:00
Посетено:
914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31708-galeriya-vazrazhdane-stava-dom-za-rodopski-sanishta-na-kostadin-zhikov