Изложби

Георги Ружев представя "A temple less sweet" във Водната кула

Галерия +359 отбелязва 30 години от първата художествена изява на известния визуален артист с еклектичен спектакъл за всички сетива

Георги Ружев представя "A temple less sweet" във Водната кула

 

◊ СЪБИТИЕТО

Георги Ружев представя "A temple less sweet" във Водната кула

Най-новият проект на известния художник Георги Ружев ще бъде представен в едно от най-динамично развиващите се пространства за съвременно изкуство в София - Галерия +359, ул. "Галичица" 21" кв. Лозенец от 17 септември до 17 октомври 2020. 

Верен на себе си, авторът е подготвил експлозивен коктейл за всички сетива. Изложбата включва видео инсталации, авторска музика, широкоформатни принт инсталации и картини, които изграждат неговия "не чак толкова сладък храм".   

"В своята почти 30-годишна практика на визуален артист Георги Ружев е установил една ясно разпознаваема територия на образи, които не описват света, а го създават наново." -  пише в представянето си артистичният директор на Галерията Ирина Баткова. Тя определя творчеството на Жоро Ружев като калейдоскопичната лавина от образи, запечатали не просто определени сюрреалистични моменти от истории, а целите истории, които ни потапят в свят едновременно познат и непознат, фрагмент от някакво паралелно съществуване.

Важна част от работата на Георги Ружев е фокусирана в музиката, която той композира за всеки един от проектите си. Тя е създадена с помощта на стари синтезатори и музикални инструменти, а за видеата е използвана отдавна излязла от производство аналогова техника. Този специфичен подход към изграждане на цялостна перформативна среда, съставена от звук и образ, е характерен за Ружев още от средата на 90-те години, когато работата му беше съвсем новаторска за българската арт сцена.

Във всяка изложба лицето на автора се появява в разнообразни сюжети, но образът му не е константен – той се превъплъщава в личности от различни социални, религиозни и политически полета, генерирали днешните поп културни икони. Този акт не е част от дискусията, свързана с кризата на самоидентификацията на съвременния човек, а е декларация, че творецът има привилегията да бъде този, който той сам реши.

Дисекцията на видимото в последния проект на Георги Ружев не се опитва да намери „истината" за света, той очертава параметрите на невъзможността да се конституира тази „истина". Защото разбирането на света е на границата между физическото съществуване и обремененото от образователни, културни и политически модели, сетивно възприятие на това съществуване. „A temple less sweet" създава измерение, в което тези модели нямат място, а историите са без начало и край и се развиват неограничено в пространството и времето.

Изложбата ще бъде експонирана в пространството на Водната кула в Лозенец от 17 часа на 17 септември до 17 октомври 2020.  

 
◊ ЗА АВТОРА

Георги Ружев е медиен художник. Фотограф и цветен четец по професия, в работата си търси цветова провокация и спектакъл, който влияе върху всички сетива. Представя своите проекти в поредица от пърформанси над и под нивото на видимото, като малък елемент от цялата илюзия за безкрайността. Творбите му включват инсталация, пърформанс, авторска музика, анимация, включително 3D, 16-милиметрови филми, холограми, широкоформатни принтове и светлинен дизайн. Насочил е творческите си търсения в изследване на човешките отношения – включително исторически и религиозни. Обича да експериментира с други автори. В колаборация от 1992 г. до днес създава последователно групите за съвременно изкуство „TOCXIC AUNTIE", „THE SOP OF THE STRIX BUBO", „SUBSCRIBE", „OVERMIX", „Sofia – Night Block", "OCTOBERON",  „DUMMY Co. Group", „NEVER SLEEPER" и „The wolf effect". Неговите артистични проекти са показвани в арт пространства като: Yerbatan Sarnici, Истанбул, Турция; Shugar Factory, Амстердам, Холандия; Галерия The Horse Hospital, Лондон, Великобритания; Галерия XXL, Галерия КА, България и други. Участва в световни арт форуми като: VII Международно биенале на медийните изкуства „The Power of tape", Полша; Годишни изложби на Сорос център за изкуства, София, България; Beyond Belief Contemporary Art from East Central Europe – Музей за съвременно изкуство, Чикаго, САЩ; III Международно истанбулско биенале, Истанбул, Турция; Художествена галерия Karl Drerup, Държавен университет Плимът „Works on paper from Bulgaria", Ню Хемпшир, САЩ; II Международно биенале на фотографията и визуалните изкуства, Париж, Франция; „Изкуството днес", Будапеща, Унгария, Национално биенале за фотография, София, България и други.

Своята 30-годишнина на творческата сцена отбелязва с проектите „PANTEON", iCA и „A temple less sweet", Галерия +359.

„Аз нито говоря за „изкуство", нито имам предвид „изкуство", защото изкуството е изолиран случай. Всичко е свързано с начина, по който животът е разделен на ред и хаос като много важна отрицателно-положителна поляризация, която си е идентификация с извънземни. Всичко е включено в конвенционалния хаос с една единствена цел – да унищожи тънките нива, наречени „съзнание" и „култура".
~
Георги Ружев 

 

Автор:
Галерия +359
Публикация:
17.09.2020 г. 14:47
Етикети:
Посетено:
1635
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31700-georgi-ruzhev-predstavya-a-temple-less-sweet-vav-vodnata-kula