Изложби

Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа

Изложба акварел на арх. Белин Моллов, посветена на Деня на София

Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа

 

◊ СЪБИТИЕТО

Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа, изобразено с акварел, ще покаже арх. Белин Моллов по повод Деня на София

Самостоятелната изложба от творби на арх. Белин Моллов ще се открие на 16 септември – в навечерието на празника на София, в изложбената зала на Държавна агенция АРХИВИ (ул. "Московска" 5) от 19.00 ч.

За да се избегне струпването на много хора в закрито пространство, предвид епидемичната обстановка, ще има възможност срещите на ценителите на изкуството с художника да се осъществяват и на открито – на терасата пред входа на изложбената зала.

Изложбата е озаглавена Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа неслучайно. Целта е, от една страна, да се фокусира вниманието върху впечатляващи сгради и ансамбли от София  ден преди празника. От друга страна, интересно би било да си припомним архитектурни шедьоври и от други градове на страната. А за да се разшири още повече представата за контекста, в който се е развивала архитектурата на столицата и на България като цяло, селекцията е допълнена и с архитектурни обекти от Европа. Така ще може и да съизмерят постиженията на родните архитекти с тези на европейските.

На 17 септември, когато църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София, се чества и Денят на София. Обявен е за празник на столицата с решение на Общинския съвет през 1992 г. Почитта към мъчениците и майка им обаче е и почит към добродетелите, които те олицетворяват –  вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Според арх. Моллов тези добродетели крепят всеки един от нас в индивидуалния му житейски път. Но те ни крепят и като общност. Именно като общност от граждани –  ценители на архитектурата, ни се иска да споделяме вярата, че нашата столица може да се развива в духа на девиза Расте, но не старее и на съвременните изисквания за функционална и красива градска среда. Имаме нужда и от надеждата, че ще се полагат последователни усилия за опазване на архитектурното наследство и вдъхване нов живот на паметниците на културата от всички, от които това зависи. Фактът, че всяка година отбелязваме Деня на София, означава, че е жива и любовта ни към града. А мъдрост може да почерпим от неговите първостроители след Освобождението. Част от сградите, които те са проектирали и които впечатляват и днес, ще видим изобразени в творбите на арх. Белин Моллов.

Изложбата се организира съвместно от Фондация Креативна общност и Държавна агенция Архиви.

 

◊ ЗА АВТОРА

Арх. Белин Моллов. Експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство с дългогодишен опит, заемал ръководни длъжности в “Софпроект – Генерален план на София”, и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС. Бил е и преподавател в УАСГ.

Родом от Русе, израснал във впечатляваща с архитектурното си наследство градска среда, арх. Моллов работи и живее в София. Като художник е реализирал множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Рисува предимно архитектурни обекти със статут на културни ценности. Любимата му техника е акварелът.

 

* * *

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/608576869821516/

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.09.2020 г. 11:37
Посетено:
1069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31671-arhitekturno-nasledstvo-ot-stolitsata-stranata-i-evropa