Изложби

Изложба илюстрации на Иван Димов

Галерия-книжарница "София Прес" отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров

Изложба илюстрации на Иван Димов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес" отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов.
 
Изложбата ще продължи от 16 септември до 13 октомври 2020 г.  Откриване на 16 септември, сряда от 15:00 до 18:00 ч., галерия-книжарница "София Прес" (ул. "Славянска" 29)
 
Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата (фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт), които са показани през 1978 г. в ОХИ "Илюстрация" и наградени с премия.
 
Вероятно там са забелязани от поета, който ги харесва и предлага те да бъдат илюстрациите в книгата „Палечко“ на издателство „Български художник“ през 1981 г. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие - Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на Валери Петров: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, ”Пук”.
 
Експозицията, в която са включени 22 оригинални илюстрации, дава рядка възможност на зрителите и специалистите да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи. От една страна строго следват текста, а от друга - свободно и по детски смело изграждат и визуализират свят, в който избухва изкуството на въображението.
Всички сме чували максимата, че за деца се пише толкова добре, колкото за възрастни, само че още повече. Вероятно и с илюстрирането е така...
 
Иван Димов си спомня Валери Петров като "взискателен, прецизен и отговорен", а поетът пише за него:
 
„… Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени… Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график – едно от качествата му, които го правят художник от световна класа.“
 
 
Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
10.09.2020 г. 16:48
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31655-izlozhba-ilyustratsii-na-ivan-dimov