Изложби

„Изгубени пространства" - самостоятелна изложба на Мариян Дзингаров

Изложба живопис в КИЦ на Република Северна Македония в София

„Изгубени пространства" - самостоятелна изложба на Мариян Дзингаров

 

◊ ПОКАНА

Днес, 10 септември 2020, от 17:00 до 20:00 часа в КИЦ на Република Северна Македония в София (ул. „Оборище" 7), при спазване на съответните противоепидемични мерки, ще бъде открита самостоятелната изложба на художника Мариян Дзингаров. 

„Изгубени пространства" е заглавието на новата изложба, която е съставена от около 20 живописни произведения, с които авторът показва най-характерното от своето творчество през последните няколко години.

"Човекът го няма, но тук е пространството. Къде е изчезнал човекът? Претопил ли се е в пространството? Или пространството се е превърнало в човек? Изгубен в пространството. Изгубен в човека. Изгубени, без възможност да се установи, че са едно цяло. Най-трудно е да откриеш себе си. Всичко показва, че човекът някога е съществувал. Знаците са създадени от човека и са предназначени за отгатване от човека. Какво остава за човека, когато загуби пространството? Времето? Пространството не е просто пространство. Времето не е просто време. Това е пространство-време. Когато пространството се загуби, времето също изчезва.

В картините на Дзингаров пространството е тук и го няма. Времето е тук и не е тук. Човекът е тук и го няма. Те са топоси на временност и преходност. Какво остава след като всичко е изчезнало? Празнота? Разгледайте добре картините на Дзингаров и се опитайте да се озовете на определена дата, в определено време и пространство. Ако не сте успели, тогава сте се изгубили, преди да се намерите, защото те са създадени от това, което обитава пространството, след като човек напусне пространството, и от това, което вече е в човека: цвят, контур, форма, символ, емоция... Изгубеното пространство е не само деконструкция на пространството, но и деконструкция на човека. Изправени пред необитаемо пространство, единственият избор, който има човек, е да се изгуби в него. За да може отново да намери идеята за себе си." - Трайче Бядов, 2018

 

Автор: КИЦ на РСМ в София
10.09.2020 г. 12:25
Посетено: 494
Етикети: живопис, самостоятелна изложба, КИЦ на Република Северна Македония в София, Мариян Дзингаров, "Изгубени пространства"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31650-izgubeni-prostranstva-samostoyatelna-izlozhba-na-mariyan-dzingarov