Изложби

Изложба и концерт в една вечер в Чешкия център в София

15 септември 2020 г.: Изложба на Надя Шурел и концерт на Дорота Барова и Мирослав Хишка

Изложба и концерт в една вечер в Чешкия център в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Българската художничка Надя Шурел, която живее и твори в Чехия е избрала галерията на Чешкия център, за да представи свои дизайнерски обекти в изложбата Номе sweet Хоме.

Откриването е на 15 септември 2020 г. в 18:30 часа, а малко по-късно същата вечер, в 20 часа, на терасата ще свирят виолончелистката и вокалистка Дорота Барова и китаристът Мирослав Хишка. Съвместно с Посолството на Чешката република в София.

Надя Шурел е интериорен дизайнер, авторка на оригинални интериори от проекта до реализацията. Родена е в крайморското село Алан кайряк, днес Ясна поляна. Завършва Националната художествена академия в София (1999), специализира дизайн и текстил. Основателка е на Международния симпозиум за пластични и изпълнителски изкуства Via Pontica и участва в създаването на музея „Лев Н. Толстой“ в село Ясна поляна.

От 2000 г. живее и работи в Чехия в гр. Усти над Лабем. Освен с художествена и педагогическа дейност се занимава и с проекти и реализации на жилищни, офисни и обществени интериори, с приложен и графичен дизайн, авторска декорация и аксесоари за интериора. През 2016 година отваря свое студио - пространство за изкуство и дизайн, шоурум, ателие и работилница, място за срещи и провеждане на семинари и курсове. През настоящата година планира разширение на пространството и отваряне на галерия INTERIEROVINKY.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Като интериорен дизайнер реагирам на желанията и потребностите на моите клиенти. Това са хора, които имат различен стил на живот, различни представи и приоритети свързани с бита и използването на пространствата. От една страна се срещам със скромност, лекота и ненатрапчивост, от друга с мегаломания и безвкусна показност. Търся баланса...

След двадесет години и стотици реализации си задавам въпроса, от какво всъщност човек има нужда... До каква степен пространството, което обитава го маркира, оформя и засяга.

Чрез обектите, които представям в изложбата, търся отговори, които са свързани с лична житейска схема.

Казва се, че стилът е философия на духа.

Вярвам, че средата, която ни заобикаля се отразява пряко, подчертава личността ни, въздейства на нашите взаимоотношения и на нас самите. Влияе на емоционалното ни състояния и настроение.

Жизненото битово пространство възприемам като сцена, на която се изиграват дните ни.

Затова, чрез обектите и картините, които представям, затварям символично един житейски цикъл - двадесет години извън границите на родното и познато, двадесет години семеен живот, двадесет години в Чехия.

И така, какво му трябва на един човек - маса, легло и стълба. 

Маса - приемам я като център, сърцето на дома. Място за срещи, споделяне и взаимност, за приемане на блага̀ - храна. Моята лична маса, съставена от 20 елемента и един център - огнище (огън, свещ). Всеки елемент представя един фрагмент, една година.

Легло - моето легло е балансьор на дните. Място за почивка и интимност. Люлка (красива дума) за почивка и интимност. Люлка за телата, търсеща равновесие, люлка на взаимоотношенията - отражение на казаната дума (хвърлен камък), споделения поглед и връзката в контекста на Любовта.

Стълба - човек. Расте и се изгражда сам. Крачка по крачка, стъпало по стъпало. Седем са стъпалата, седем са енергийните възли в тялото на човека, които завъртат колелото и го движат напред и нагоре. Текстилните аксесоари (парцалки разни) са носителите на показността, стремежа за подчертаване на индивидуалността, трансформация в точно това Аз. Нещо за белите празни стени и да пусне окото извън.

20 картини - Текстурите на деня ме вълнуват. Текстури които носят информация за изживяното. Патина на изминалото. Настроение в сепия. 

Благодаря на Чешкия център и персонално на госпожа Остранска за поканата. Провокира ме и даде повод да изляза от рамката на ежедневието. Да се отдам на един процес, който ми напомни за връзката с безкрайното и повод да потърся отговори. 

Равносметката определя следващото действие.“

Надя Шурел

 

◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Дорота Барова е известна предимно от присъствието си в групите Tara Fuki и Vertigo. Работи с различни водещи музиканти и убедително се движи между алтернативна, джаз, рок и поп музика. Свири например с Анета Лангерова и Ленка Дусилова, през 2018 г. се появява в изненадваща формация с членовете на словашката група Korben Dallas в проекта Tugriki. През 2018 г. нейният дебютен солов албум ILUZJA печели чешката музикална награда „Андел“ за най-добър джаз албум на годината.

На концертите в България - в Чешки център София и в Димитровград,  Дорота Барова ще бъде придружавана от китариста и композитора Мирослав Хишка, познат в Чехия от групите J.A.R. и Illustratosphere. През 2004 г. музиката на Хишка към филма „Сноубордисти“ е номинирана за чешката филмова награда „Златен лъв“.

Концертът в Димитровград се осъществява с подкрепата на Община Димитровград.

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
11.09.2020 г. 15:18
Етикети:
концертизложбаЧешки център в София
Мирослав Хишка
Дорота Барова
Номе sweet Хоме
Надя Шурел
Посетено:
827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31649-izlozhba-i-kontsert-v-edna-vecher-v-cheshkiya-tsentar-v-sofiya