Изложби

Изложба, посветена на Димитър Димов, гостува в Свищов

110 години от рождението на писателя

Изложба, посветена на Димитър Димов, гостува в Свищов

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 септември 2020 г., от 18:00 часа, в Свищов ще бъде открита изложбата Димитър Димов в писма и спомени“, реализирана през 2019 г. от Националния литературен музей, по повод 110 години от рождението на писателя. Изложбата съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на Димитър Димов – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност.

Изложбата ще бъде експонирана в една от най-красивите свищовски сгради, строена в началото на ХХ век, известната къща в необароков стил на търговеца Михаил Аврамов, която днес е превърната в Пространство за изкуство, култура и бизнес „Casa Verde 1908“ (Зелената къща, ул. „Димитър Г. Анев“ №1).

Димитър Димов е от онези значими творци, чиито имена остават завинаги записани на страниците на българската литературна история. Затова всеки спомен за него ни е много ценен. Още повече, че той самият не ни е оставил свои мемоари. Затова извън сухите биографични факти за живота на Димитър Димов, авторите на изложбата надникват отвъд онази стъклена стена, която сам приживе писателят е поставял между себе си и останалия свят и представят образа на неговата личност чрез спомените на другите – на хората, които са го познавали, които са били негови приятели и почитатели, на колегите му, на онези, които е обичал и които са го обичали. Използвани са спомените на проф. Борис Койчев, Добромир Чилингиров, Дора Габе, Борис Делчев, Олга Брадистилова, Иван Мартинов, Яко Молхов, Тончо Жечев, Пантелей Зарев, Емилиян Станев, Хуан Едуардо Сунига, Тодор Нейков, доц. Ангел Тодоров, на Жули Левиева, Николай Янков, Нели Доспевска, Лена Левчева и Лиляна Димова. Посетителите ще могат да видят и фрагменти от кореспонденция с майка му, със сестра му, с Руси Генев, с приятели, както и мисли и впечатления на Димитър Димов, потърсени в неговите творби, изказвания, интервюта, писма...

Изложбата, която ще гостува в Свищов до 30 септември, ще бъде представена от д-р Милена Катошева, главен уредник на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей в София, която е автор на идейната концепция. Художественото оформление на паната е дело на Ивелина Велинова.

По време на официалното откриване на изложбата гостите ще имат възможност да видят документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2006 г.), който проследява живота на писателя в три направления – човек, учен и творец.

На 26 септември Националният литературен музей и „Casa Verde 1908“ ще отбележат Европейския ден на езиците, с четене на откъси от романа „Тютюн“ в превод на различни европейски и световни езици – френски, испански, немски, унгарски, гръцки, турски, румънски, словенски, чешки, полски, руски, японски, китайски и др. Гостите ще се запознаят с любопитни факти за някои от преводачите на романа.

За времето на експониране на изложбата организаторите са подготвили още интересни съпътстващи събития: „Рисуваме като Димитър Димов“ – рисуване на шаржове и карикатури (със съдействието на Сдружение „Рисувай с нас“); „Пътуване с куфара на Димитър Димов“ – образователно-развлекателна игра; кино на открито с екранизации на романите „Тютюн“ и „Осъдени души“.

________________

* Всички събития ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки и указания на Министерство на здравеопазването за работа с посетители в условията на Covid-19.

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
09.09.2020 г. 12:35
Етикети:
Национален литературен музейСвищовгодишнинаДимитър Димовизложба
документален филм „Триптих за Димитър Димов“
„Димитър Димов в писма и спомени“
Посетено:
838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31640-izlozhba-posvetena-na-dimitar-dimov-gostuva-v-svishtov