Изложби

"WORDS" - мултимедиен проект на американския художник Браян Дейли

9 септември - 10 октомври 2020 г., галерия Monev Contemporary - София

"WORDS" - мултимедиен проект на американския художник Браян Дейли

Браян Дейли. „Демокрация" от серията Words on WORDS

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Monev Contemporary с подкрепата на Art Agency Ltd. представят американския художник Браян Дейли и неговия мултимедиен проект „WORDS“ („Думи“), или как влияе глобализацията върху националните ценности

Едночасово видео ще разкрие значението на думи като „демокрация“, „война“, „свобода“, „правителство“ за над 3000 души в 134 страни, включително и в България

Период на експозицията: от 9 септември до 10 октомври 2020 г.

5 години след като документира в снимки нагласите на българските избиратели Браян Дейли отново е в България, за да покаже какво мисли българинът за думи като „демокрация“, „свобода“, „правителство“, „социализъм“, „капитализъм“, „мир“, „война“, „любов“… Общо 13 са думите, които американският художник задава на случайно избрани минувачи в 134 страни на 7 континента в продължение на седем години. Амбициозният си проект „WORDS“ („Думи“) Браян Дейли реализира в периода 2012-2019 г. когато международния геополитически пейзаж претърпява бурни исторически и политически промени. 

От 9 септември до 10 октомври 2020 г. в галерия Monev Contemporary на ул. "6-ти септември" № 8 Браян Дейли за първи път ще покаже пред българската публика своя проект WORDS - творческото обобщение на 7 годишна одисея, която въплъщава изследването на художника за влиянието на глобализацията върху ключови човешки фактори като културните и морални ценности на отделните нации, език и заобикаляща среда.

Куратор на експозицията е Стефан Стоянов, който вече е подреждал няколко изложби на художника, както в Ню Йорк, така и в България.

Браян Дейли поставя своята камера в 134 страни на 7 континента и заснема напълно случайни минувачи с техните първи реакции на 13 думи на родния им език - мир, война, любов, околна среда, свобода, религия, демокрация, правителство, щастие, социализъм, капитализъм, бъдеще и САЩ. Получава неподправени и истински отговори, които показват с една дума отношението на интервюираните към всяка от 13-те думи. На финал - хората сами избират за фон знамето, което определя тяхната национална и културна принадлежност.

В галерия Monev Contemporary (https://monevcontemporary.com) българската публика ще може да види целият мултимедиен проект WORDS, включващ едночасова видео инсталация WORDS с отговорите на всички над 3000 участника в проекта, печатната серия Words on WORDS с 8 лентикулярни платна, 14 творби от серията Tous Les Mots и документален филм, който отразява целият процес на осъществяване на проекта.

„Решихме да поканим Браян Дейли отново да покаже свои уникални творби в България, защото той е творец, който ясно и категорично документира проблемите на съвременното общество. Още повече, че за последните 7 години той е обиколил всички горещи точки на земното кълбо и се е докоснал до възприятията на повече от 3000 души към основните човешки и културни послания, които са в основата на развитието на всяка нация. За нас е важно, че България е една от важните „спирки“ не само в неговия проект, но и живот, и всички заедно ще можем да проследим и изследваме своеобразните „езикови игри“ на нашето общество“, обясни Валентин Монев, основател и собственик на столичната галерия Monev Contemporary.  

 

Печатната серия Words on WORDS съдържа 8 лентикулярни платна, подсилени с 3D ефект, в които различните индивидуални отговори на участниците в проекта са комбинирани по невъобразим начин от художника в дву- или трисловни фрази, създавайки закачливи изрази и словосъчетания, характери за Дада течението в изкуството и наподобяващи сюрреалистична игра на думи. Всичко това е наслоено в неизмерим масив от цветове.

Видео инсталацията на WORDS е времеви арт проект, своеобразен разрез на културните и морални ценности на днешното глобално общество. В WORDS думите имат множество значения и могат да предизвикват хиляди асоциации –  например, значението на думата „война“ или разбирането ни за нея може да се окаже твърде лично, уникално, че дори и отразяващо. Нашият житейски опит, социалната ни и културна среда се оказва твърде доминираща, така че обикновения прочит на една или друга дума може да се превърне в нещо далеч по-сложно от сухото тълкуване в речника. Едночасовото видео, което българската публика ще види, всъщност предизвиква усещане за обединение сред гражданите на света, като отчита културните им и езикови различия, вместо да внушава напрежение и конфликти в световен мащаб. Това е категорично и доста ангажиращо свидетелство за съвременните проблеми на нашето време“, казва Браян Дейли.

Серията Tous les Mots означава „всичките думи“ и това всъщност е своеобразна игра на думи с френския израз „tous le monde“, което буквално означава „всички хора по света“. Въвеждайки френската дума за думи – mots – се постига двусмислена интерпретация, акцентирайки глобалното и индивидуално ниво на този проект. Серията обхваща самата същност на всяка от 13-те думи, обект на изследването и произнесена от 3000-те участника в проекта, която е представена чрез една печатна творба, съответстваща на значението на всяка дума. Българската публика ще види 14 от печатните творби.


Участващи държави в проекта WORDS:

Алжир, Ангола, Антарктида, Аржентина, Армения, Австралия, Австрия, Азербайджан, Бахрейн, Барбадос, Беларус, Белгия, Бутан, Босна, Ботсвана, Бразилия, България, Камбоджа, Камерун, Канада, Чили, Китай, Колумбия, Коста Рика, Кот д'Ивоар, Хърватия, Куба, Чехия, Демократична република Конго, Дания, Доминика, Еквадор, Египет, Салвадор, Естония, Етиопия, Фиджи, Финландия, Франция, Габон, Грузия, Германия, Гана, Гърция, Гренада, Гвиана, Унгария, Исландия, Îles des Saintes, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Ирландия, Израел, Италия, Ямайка, Япония, Йордания, Казахстан, Кения, Кърдистан, Кувейт, Киргизстан, Латвия, Ливан, Литва, Люксембург, Мадагаскар, Малайзия, Малдиви, Малта, Мексико, Монголия, Мароко, Мозамбик, Намибия, Непал, Холандия, Нова Зеландия, Никарагуа, Нигерия, Норвегия, Оман, Пакистан, Палау, Палестина, Панама, Парагвай, Перу, Филипини, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Катар, Република Конго, Румъния, Русия, Руанда, Саудитска Арабия, Сенегал, Сърбия, Сингапур, Словения, Сомалия, Южна Африка, Южна Корея, Испания, Шри Ланка, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент, Швеция, Швейцария, Сирия, Тайланд, Того, Тринидад, Тунис, Турция, Туркменистан, Уганда, Украйна, Обединени арабски емирства, Обединени Кралство, САЩ, Уругвай, Узбекистан, Венецуела, Виетнам, Йемен, Замбия и Зимбабве.

 

◊ ЗА АВТОРА

Брайн Дейли е роден през 1951 г. в Калифорния. Завършва магистратура по изящни изкуства към института „Отис“ в Лос Андежис през 1975. г. и смело завоюва своето място сред пионерите на експерименталната артистична сцена в САЩ. В последните две десетилетия, в периода между ранната му творческа кариера и сегашната му практика, Браян Дейли се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност. През 1987 г. завършва Университета на Северна Калифорния със специалност контрол на оръжията и прави десертация върху Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана. Тази необичайна професионална траектория за един художник се явява плодороден източник на идеи и теми в артистичното му амплоа. В кариерата на Браян Дейли има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, България. Неговото видео Jikai, посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк. През последните години той създава и сериите от фотографии “Америка в цветове”, Tableau Vivant, “Морфей”.

Изложби на Брайн Дейли в България:

2014 г. - „Америка в цветове“, Национална художествена галерия

 „Америка в цветове” изследва съвременната демокрация, като проектът е насочен към “какофонията“ на остро поляризираната политическа обстановка в САЩ в двете години преди националните избори през 2012 година. За да я покаже, Браян Дейли селектира 1200 портрета, заснети в двадесет щата. Той изминава над 32 хил. километра в САЩ, като по пътя си кани приятели и напълно непознати да позират пред камерата, за да разкрият своя характер и идентичност. Изложбата в България е реализирана по покана на посолството на САЩ и Фондация „Америка за България” в рамките на проекта "Представяне на американско съвременно изкуство в България и представяне на България в света на съвременното изкуство", който се организира от фондация Съвременно изкуство и Стефан Стоянов, Art Agency.

2015 г. – „България в цветове“, Градска галерия в Пловдив и експозиция в сградата на Народното събрание.  Изложбата е реализирана по повод 25 годишнината от демокрацията в България, когато Брайн Дейли предприема фотографско пътешествие из страната. По подобие на „Америка в цветове“ американският художник снима 128 портрета на български гласоподаватели след националните избори 2014 г., като голяма част от тях са въздържали се и негласували в изборния ден. Основното послание на тази изложба е да напомни на българските граждани, че тяхно изконно право е да гласуват и че основният инструмент на демокрацията е правото да упражняваш своя глас. Изложбата е реализирана със съдействието на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в София.

 

Автор:
Галерия Monev Contemporary
Публикация:
08.09.2020 г. 12:22
Етикети:
Посетено:
781
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31631-words-multimedien-proekt-na-amerikanskiya-hudozhnik-brayan-deyli