Изложби

Изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов, гостува в Сопот

От 5 до 22 септември 2020 г. в Къща музей „Иван Вазов“

Изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов, гостува в Сопот

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов, гостува в Сопот за празника на града

На 5 септември 2020 г., в 10:45 ч., в Къща музей „Иван Вазов“ – гр. Сопот ще бъде представена юбилейната изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Експозицията ще бъде официално открита от Атанас Капралов – директор на НЛМ и от кмета на Община Сопот Деян Дойнов.

Изложбата е изготвена от екип на Националния литературен музей и в 20 фотодокументални пана проследява основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни свидетелства за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др. Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

Изложбата, която е осъществена с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България, ще гостува в гр. Сопот до 22 септември 2020 г.

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
02.09.2020 г. 16:31
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31617-izlozhbata-balgariyo-az-vsichko-tebe-dadoh-posvetena-na-170-godini-ot-rozhdenieto-na-ivan-vazov-gostuva-v-sopot