Изложби

Изложба на преподавателите от НХА

110 години Национална художествена академия

Изложба на преподавателите от НХА


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

8 декември 2006 – 3 януари 2007
Откриване: 7 декември 2006, четвъртък,18.00 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е посветена на 110-та годишнина от създаването на НХА* и представлява кулминация в програмата за отбелязването на това събитие.

В експозицията, която заема всички изложбени зали на СГХГ, участвуват 106 преподаватели от НХА с над 300 творби.

Разнообразието на застъпените жанрове, стилове и естетически възгледи, е нагледна демонстрация за живото, динамично развитие на най-старото висше художествено учебно заведение в България.

Юбилейната изложба на НХА представя автори от различни поколения, с различни естетически възгледи и посоки на развитие, показвайки както широка панорама на българското изкуство на най-престижно ниво, така и заявките за неговото бъдеще, заложено и формирано в следващите поколения творци.


◊ АКАДЕМИЯТА

През годините на своята дълга история НХА е завоювала свое уникално място в българската култура, изпълнявайки мисия, многократно надвишаваща чисто образователните функции и издигаща я като признато духовно средище. Независимо от съществуващите алтернативни институции, НХА несъмнено продължава да бъде най-престижното място за получаване на знания и умения в областта на изобразителните и визуалните изкуства. Съчетавайки вековната традиция в академичното обучение с осмислянето и развиването на съвременните визуални форми, академията остава в центъра на сложния процес, който формира поколения творци и изгражда личности в българското изкуство.
    
Като преподаватели в Националната художествена академия днес са привлечени едни от най-изявените представители на различните изкуства и независимо дали става въпрос за живопис, скулптура, графика, плакат, печатна графика, мултимедиа, различните видове дизайн, керамика, стъкло, дърворезба или за реставрация и изкуствознание, като цяло отличителният белег на тяхната работа е високият професионализъм.


-------------------------
* Пръв Николай Павлович предлага да се създаде българско рисувално училище през 1864 г. Константин Величков, със съдействието на Иван Шишманов, Иван Мърквичка и Антон Митов, подготвя и внася в Народното събрание Законопроект за създаването му. На 14.10.1896 г. в София е открито Държавно рисувално училище.
Автор:
СГХГ
Публикация:
05.12.2006 г. 19:08
Етикети:
Посетено:
521
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3160-izlozhba-na-prepodavatelite-ot-nha