Изложби

"Картини с биография" - изложба на Иван Стратиев

3-30 септември 2020, Арт галерия Le Papillon - Варна

"Картини с биография" - изложба на Иван Стратиев

 

◊ ПОКАНА

Арт галерия Le Papillon

представя

Иван Стратиев/ Ivan Stratiev

„Картини с биографии“ / “Paintings with Biographies

изложба живопис

03.09.2020 г. – 30.09.2020 г.

„Всяка картина има своя биография, независима от автора, който е участвал само в зачеването. Тя може да бъде разказвана дълго и скучно или кратко, в едно заглавие. Спасението е в съзерцанието. Това  е терапия за зрителите. А терапията за художника е създаването на картини."
~ Иван Стратиев

 

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да срещне почитателите на изящното изкуство с най-новите творби от многообразното творчество на талантливия художник Иван Стратиев в пространството на галерията от 3 до 30 септември 2020 г. на прага на неговия шейсетгодишен юбилей.

Тази колекция от „Картини с биографии“ няма претенциите да обхване необхватното - да покаже невероятното жанрово разнообразие, изпълнено в различни техники от маслени бои, акварел, пастел, разнообразни графични техники, на високо ерудирания художник Иван Стратиев. Но тя ще открехне малък прозорец към неговия необятен вътрешен свят, фантазия и дълбока емоционалност. В експозицията присъстват, от камерен до голям формат, както импресионистични пейзажи, хиперреалистични натюрморти, истории с реалистичен художествен изказ и елегантен сюрреализъм, така и портрети с прожекции на границата на абстрактното. Реакцията му на всичко красиво и впечатлително, което той е съзрял в шейсетгодишния си житейски път, е резултат от редица асоциативни емоционални връзки, които пресъздава в ателието си и задълбочава проникването в непреходното и вечното чрез завоалираните обекти и сюжетността в творбите му. Така се раждат картините със собствени биографии, като всяка обогатява своята си история и живот още щом слезе от статива и влезе в галерия, дом, колекция или музей.

Иван Стратиев развива и надгражда своя талант и умения, следвайки любознателността си, интереса си към изследване на природата и нейните елементи в непосредствен досег, но и разгръщайки темите, постиженията и търсенията на редица големи холандски, италиански, испански художници от  ХVII и XVIII век. Творбите му, макар да следват жанрово и технически влеченията му към сюрреализма, реализма, хиперреализма, метафизика, еротика, мистика, суфистика, са силно разпознаваеми за ценители и колекционери с типичния си майсторски поантилизъм и специфичното полагане на маслените бои и щрихите при рисунките. Дали ще рисува прожектирана своя творба върху голо тяло, дали пейзаж от натура, или ще подреди фигуративен пъзел от старинни предмети, които колекционира, изследвайки връзката човек-предмет, или ще вплете в сюрреална история привидно ненужни вече предмети, Стратиев разлага със страст цветовете. Виртуозно борави с различни художнически похвати и създава изображението от ситни живописни маски, създаващи трептяща атмосфера. Често изгражда сложна метафизична символика с дълбок замисъл до осъзнат анахронизъм, но всъщност това е завръщане към класическото изкуство, но през съзнанието на съвременния художник. Според Стратиев, за да си анахронист, трябва да можеш да мислиш самостоятелно, като се базираш на вече утвърдени ценности в европейското изкуство като стилове, техники, технологии и т.н. Възхищавайки се на класическите образци на Европейското наследство от древна Гърция, през Ренесанса до „Модерните времена“ от края на XIX и XX век, авторът неотклонно заявява своите предпочитания към творци и шедьоври, като присъствие на теми и идеи в своите произведения. Приемайки „анахронистичното“, „авангардността“ на времето, в което живеем, Иван Стратиев, във всяка своя нова изложба, представя на публиката нещо ново и различно във формална или идейна посока. Познавачите могат да разпознаят в творбите му почерка или образи от творбите на Салвадор Дали, нещо от спецификата на средновековното испанско изкуство, на холандската школа, на Йероним Бош, на Брьогел и др. За Иван Стратиев не са характерни прибързаните реакции на злободневни събития и увлечения по модни способи да се прави впечатление на всяка цена.

Стратиев вече над тридесет години развива творческите си търсения в няколко основни посоки. Изкуството му е фигуративно, от реализъм през хиперреализъм и сюрреализъм, до анахронизъм. Еротиката е специален дял в неговото изкуство и присъства и в тази изложба. Смята, че еротиката е една от най-важните движещи сили за човека.

Без да търси сензация и без да робува на модните увлечения да измисля „свръх нови“ стилове и концепции, той успява да поддържа интереса на зрители и колекционери към своите произведения, като непрекъснато разширява и усъвършенства творческите си търсения. Придава чрез своите произведения чувството за равновесие и красота, и в съзнанието на зрителя остава усещането, че изкуството може да бъде красиво без да е подсладено, може да бъде разбираемо, без да е елементарно. Зрителят се наслаждава не само на живописната плетеница на неговите произведения, но и се забавлява заедно с твореца, проследявайки нишката на завладялата го идея. Усложнявайки изказа на сравнително проста и позната отдавна схема в изкуството, художникът създава у зрителя онази сетивност, която преодолява агресията на ежедневието и му дава възможност да изживее катарзиса на съзерцанието.

Всяка изложба е приказка с картини. Авторът се опитва да я разкаже, но няма думи. Най-голямото удоволствие в изкуството е движението в дълбочина, гледайки, да откриеш втори и трети план в една картина. Понякога зрителят може да открие дори много повече неща от самия художник. Всяка идея и сюжет си намират точния формат и техника. Ако има нещо, направено насила, деформацията се усеща. Изкуство има там, където нещата не свършват с плоскостта на платното.. Само свободата от страха за грешка дава на художника право да създава нова реалност и илюзии...”, казва художникът.

Изложбата може да бъде разгледана от 3 до 30 септември 2020 г. в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" № 12 във Варна, както на сайта на галерията artpapillon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

                                                                

◊ ОЩЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Стратиев е роден в България през 1960 г.

През 1979 г. завършва Художествената гимназия „Илия Петров” – София.

През 1984 г. завършва Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методи”, факултет „Изобразително изкуство”, специалност „Графика”.

През 2016 г. спечелва конкурса за резидентска програма в Париж – Сите интернационал дез арт.

Работи предимно маслена живопис, графика, акварел и фотография. В стилово отношение работи от реализъм, хиперреализъм до сюрреализъм и анахронизъм. Реализирал е концептуални акции, пърформанси, видеоинсталации и собствени кураторски проекти. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина, пет от които във Виена (Австрия) и Прага (Чехия), Лондон (Великобритания), Цюрих (Швейцария). Участвал е в много групови изложби в страната и чужбина. Удостоен е с годишните награди на няколко български галерии, както и с приза „Златен звънец“ – гр. Перник през 1998 г. Негови творби са притежание на български и чуждестранни галерии, както и на големи колекционери в България и извън страната. Член е на Съюза на българските художници. Живее  и работи в България.

* * *

Тази изложба се осъществява с любезното съдействие на Общински фонд „Култура“ към Община Варна и със спомоществователството на „Програма към Министерство на Културата за подпомагане на млади и на изтъкнати творци в областта на културата".

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
30.08.2020 г. 13:40
Посетено:
1174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31599-kartini-s-biografiya-izlozhba-na-ivan-stratiev