Изложби

Изложба "Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на Фестивал "Процес – Пространство"

1-15 септември 2020, Галерия "Аросита" - София

Изложба "Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на Фестивал "Процес – Пространство"

 

◊ ПОКАНА

Изложба "Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод
от колекцията на Фестивал "Процес – Пространство"
 
1-15 септември 2020
Галерия "Аросита", София, ул. "Врабча" 12
(от понеделник до петък, от 15:00 до 19:00 ч.)
 
Тази изложба се реализира в памет на Димитър Грозданов – изкуствовед и основател на Фестивал "Процес – Пространство" и на Кристо – световноизвестна фигура в съвременното изкуство, които ни напуснаха през 2020 година.
 
В далечната 1992 се състои първият Фестивал "Процес – Пространство" в Балчик, място не случайно избрано за провеждането на международен форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват български автори и автори от Балканите. Кани и Кристо. Кристо не идва в Балчик и вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата.
 
През 1993 г. в Галерия Балчик плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати. След това, същата година, изложбата гостува в София в зала "Средец". През 1994 г. е представена в Музея за съвременно изкуство в Скопие, а на откриването на изложбата слово произнася Борис Климентиев. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага. Комисар на изложбата тогава е Елена Панайотова.
 
Първият брой на списание „Изкуство Art in Bulgaria“ излиза в същата 1993-та година. Главен редактор до 2003, (когато е издаден последният 100-тен брой) е Димитър Грозданов. Именно в този първи брой са публикувани няколко статии за Кристо и за Фестивал "Процес – Пространство", като идея и концепция. Автори на статиите са Лъчезар Бояджиев, Георги Тодоров, Димитър Грозданов и статия за Кристо с извадки от списание „Art in Australia“.
 
Днес имаме възможността да видим оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание „Изкуство Art in Bulgaria“. В изложбата също така може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е заета от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод www.christojeanneclaude.net и други онлайн източници.
 
Благодарности на Елена Панайотова, Борис Климентиев и Марина Грозданова за предоставените информация и архив, относно предходните публикации и изложби на колекцията. - Пенка Минчева
 
Организатори на изложбата са екипът на Фестивал "Процес – Пространство" - Пенка Минчева и Христина Бобокова.
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
28.08.2020 г. 15:03
Етикети:
Димитър Гроздановгалерия Ароситаколекцияизложба
Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод
Фестивал "Процес – Пространство"
Посетено:
774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31594-izlozhba-originalni-plakati-na-kristo-i-zhan-klod-ot-kolektsiyata-na-festival-protses-prostranstvo