Изложби

25 години Галерия "Възраждане"!

Празник с изложбата "Образи от седмото небе" на Петър Мичев-Педро

25 години Галерия "Възраждане"!

 

◊ ПОКАНА

На 02 септември 2020 г. от 17:00 до 20:00 часа галерия „Възраждане“ ще посреща гости по случай своя 25-ти рожден ден и магичната изложба на Петър Мичев-Педро „Образи от седмото небе“. В 18:00 часа в двора на галерията ще приветстваме гостите и ще открием изложбата, която ще продължи до 21 септември 2020 г.

На откриването ще връчим традиционната награда „Арт Медия“ за арт журналистика. По повод празника ще има и томбола за всички гости на галерията, като изтеглените печеливши ще получат подарък графична творба.

Всички са поканени!

25 години Галерия „Възраждане“! Над 540 изложби, над 36 албуми и каталози. 25 години красиви и светли емоции, прекрасни нови запознанства и срещи както с художници, така и със зрители, посетители и клиенти.

Благодарим Ви!

Заради Вас, заради Пловдив и България винаги сме се стремили да Ви показваме качествено, различно и стойностно изкуство, да бъдем честни и с труда си да стоим с високо вдигната глава. Така смятаме да продължим и за напред. Защото 25 години не стигат!

Започваме новия сезон с вълшебника Петър Мичев. Вече 22 години работим с него. Не ни е посрамил, не сме го посрамили. Избрахме за Вас, нашите гости, от хубавото – най-хубавото – картини за любов и красота, за копнеж и страст, нарисувани по онзи екзотичен и неповторим маниер, който го умее само маестро Петър Мичев.

 Сим Алексиев, 2020 г.

Повече за изложбата тук: https://www.vazrazdane-gallery.com

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Петър Мичев е роден на 9 май 1955 година в град Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от 15-годишна възраст. Между 1974 и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България. 

Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл“, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ.

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО на ХХ век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне“ в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак. 

Петър Мичев е участвал в над 450 групови експозиции и е реализирал над 160 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка. 

От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.

В периода 2000-2005 г. живее в САЩ – в Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”. 

След 5-годишното му пребиваване в Тампа, 8-милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата. Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници.

Мичев има над 16 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 50 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин, Симеон Сакскобургготски, американския киноактьор Стивън Сегал, австралийския милиардер Клайв Палмър и руския мултимилионер Гедадий Гайтамак.

Освен в музея на Ватикана, картина е сложил приживе в частната си колекция Папа Йоан Павел Втори.

Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005 г.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
28.08.2020 г. 15:39
Посетено:
882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31593-25-godini-galeriya-vazrazhdane