Изложби

"Резонанс" - изложба на млади русенски автори

28 август - 9 септември 2020, Художествена галерия – Русе

"Резонанс" - изложба на млади русенски автори

 

◊ ПОКАНА

На 28.08.2020 г. от 18 ч. в Художествена галерия – Русе ще се открие изложбата „Резонанс“, която е осъществена с финансиране по Програма „Култура“ на Община Русе.

Поводът за тази изложба е кризата с коронавируса, през която преминаваме. Очаквано, светът се променя, както в икономически план, така и в отношенията между хората и в обществото. В експозицията ще видим резонанса от КОВИД-19 чрез творбите на 16 млади русенски автори, родени или живеещи в нашия град.

Кризисната ситуация, колкото и абсурдно да звучи, е много интересна за визуализация. Тя помага да разберем как се променя психологията на обществото. Когато художникът рисува, той пропуска даден образ през себе си, чувствайки, помнейки и отлагайки го в съзнанието и емоциите си. Всичко преживяно се фиксира върху платното.

В настоящата ситуация, демографските проблеми рефлектират и върху художествения живот. Поддържането на връзка с най-младото поколение артисти е необходимост, за не се прекъсва приемствеността в културните процеси в града.

Галерията предлага творбите, които са подходящи за експониране, да бъдат подарени безвъзмездно на Инфекциозно отделение в УМБАЛ „Канев“. Картините ще станат част от интериора и ще допринасят за позитивната атмосфера и естетизацията на пространството в лечебното заведение.

 

Автор:
Художествена галерия – Русе
Публикация:
27.08.2020 г. 16:57
Етикети:
Посетено:
756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31589-rezonans-izlozhba-na-mladi-rusenski-avtori