Изложби

"Сезона на пожарите" - изложба на Свет Лапчева и Андре Баумекер

28 август - 29 септември 2020, Галерия Heerz Tooya - Велико ТЪрново

"Сезона на пожарите" - изложба на Свет Лапчева и Андре Баумекер

Svet Lapcheva and André Baumecker. Fire Season, 2020

 

◊ ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБА

Андре Баумекер & Свет Лапчева

„Сезона на пожарите"

28.08. - 29.09.2020

Откриване 28.08. - 19 часа
Галерия Heerz Tooya - Велико Търново, ул. "Ив. Вазов" 18


Галерия Heerz Tooya с радост представя визуалните артисти Свет Лапчева и Андре Баумекер, чиито творби бяха избрани след отворена покана на галерията през 2020 г. Поради ограниченията, предизвикани от пандемията Covid-19, избраното предложение представлява интервенция върху двата големи прозореца на галерията, обърнати към улица "Иван Вазов". Изложбата на Лапчева и Баумекер, озаглавена „Сезона на пожарите", е смело напомняне, че неотложните предизвикателства, пред които се изправяме днес, не са даденост, нещо повече - те са хванати в мрежата на опасността от представяне.

Ние сме опасно близо до необратима световна климатична катастрофа, а липсата на политическа воля за справяне с предстоящата криза е очевидна. Все по-ясно е, че взаимоотношенията между правителства и корпорации са знак не просто на апатия, те са в противовес на идеята за опазване на природата. Често гледаме на природата главно като ресурс, но през 2020 г. в чия полза е той? И по какъв начин ресурсите, които би трябвало да са всеобщи, се използват да служат главно за политически и лични интереси? 

Разглеждайки локално-специфични екологични събития като горските пожари, авторите се интересуват от зависимостта между природа и общество. През последните две години, амазонските пожари са най-очевидния знак за систематичното унищожение на природата, което е подстрекавано от правителството на Болсонаро. Както в Бразилия, откъдето е Баумекер, така и в България, манипулацията на информация и използването на кризисни събития се разиграват по сложни начини. И въпреки че, горските пожари в различните части на света не са обвързани, общата незаинтересованост към последиците (от обезлесяване) е сходна. Баумекер и Лапчева са особено заинтересовани от начина, по който горските пожари често се представят като "естествени" и рядко се отразяват от медиите по целенасочен и аналитичен начин.

Най-значим за "Сезона на пожарите" е въпросът за филтрирането и преиначаването на информация - и защо, никога нямаме достъп до цялостната история. Червеното фолио, зад което са поставени двете широкоформатни черно-бели фотографии, видоизменя изображенията и създава неточна представа за съдържанието им.

"Проблемите, които подхранват екологичната криза, пред която сме изправени (всички), често са прикрити. Мащабното и целенасочено унищожаване на природата в името на националната икономика не е изолиран проблем. Въпреки значителните разлики как се случва това в различните части на света, прекомерната експлоатация на природата има директни последици както за местните общности, така и за човечеството. По какъв начин разсъждаваме за връзката между природа, власт и човечество? Има ли начин да прогледнем отвън (относително скорошната глобална) идеята, че природата е ресурс, притежават от хората?" - Свет Лапчева & Андре Баумекер 
 

◊ АВТОРИТЕ

Андре Баумекер (р. 1987г., Бразилия) фотограф, живее и работи в Лондон. Баумекер има бакалавърска степен по Изящни изкуства и фотография от университета Кингстън в Лондон. Баумекер работи с експериментални аналогови и цифрови фотографски процеси, печат и книгопечат. Участвал е в колективни изложби в Лондон: Palm *Photo Prize 2018, „Друг свят" в Кралския Шекспиров театър и Foto8 Summershow, Foto8 Gallery. (www.andrebaumecker.com)

Свет Лапчева (р. 1990, България) е продуцент работещ в сферата на култура, CGI, музика и нови технологии в Лондон. Има бакалавърска степен по Филмово изкуство от Кралския Колеж в Лондон и магистърска степен по Мениджмънт на дизайн и луксозни стоки от Grenoble École de Management, Франция. Личната й фотографска практика най-често документира пътешествия.

Автор:
Галерия Heerz Tooya
Публикация:
27.08.2020 г. 15:08
Етикети:
кризаекологияфотографияизложбаГалерия Heerz Tooya
„Сезона на пожарите"
Андре Баумекер
Свет Лапчева
Посетено:
707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31588-sezona-na-pozharite-izlozhba-na-svet-lapcheva-i-andre-baumeker