Изложби

Галерия "Нирвана" представя Адам Фекете

Самостоятелна изложба

Галерия "Нирвана" представя Адам Фекете

   

◊ ПОКАНА

Галерия "Нирвана"
представя

Адам Фекете - самостоятелна изложба

Откриване: 25 август, 17 часа

Адам Фекете е млад творец, дълбоко свързан с инстинкта за свобода в творчеството си. Енергия и цветове, свободен дух и оригиналност се долавят в картините му. Оригинален по своему, вълнуващ и разказващ истории, вдъхновяващ и пъстър.

 До завършване на средното си образование живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Рисува с акрилни, текстилни и маслени бои, туш и перо, въглен, пастел, молив, тебешир, пясък… Прави керамика, изработва колажи, рисува стъкло, графика, батик с горещ восък. В Белгия се увлича и по рисуването на малки фигури – войници, офицери, коне, сгради, създава макети от различни исторически епохи.

В галерия „Нирвана“ освен картини, младият художник представя и макет от Втората световна война, пресъздаващ битката за Берлин 1945 и композиция от III век пр. Хр. с римляни, картагенци, македонци и гърци.

Първата самостоятелна изложба на Адам е във  втори клас, 2008 г. и е открита от посланика на Унгария, а рисунките му са представени от Красимир Джидров, професор в НХА. Гостите са впечатлени от младия талант и не закъсняват поканите за следващи изложби, телевизионни и радио предавания.

Някои от рисунките на Адам Фекете  – Adam Art са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, Испания, България… Младият творец има грамоти, поздравителни писма, както и книга с отзиви от първите си изложби.   

Адам е единственото дете, поканено да участва в художествен проект, посветен на 130 години от освобождението на България от турско робство, организиран от Професионалния съюз на художниците под патронажа на вицепрезидента. Участва в  Международен пленер в  България (25.08. – 12.09.2008) и в Галерия „Академия“ (11-15.09.2008). Впечатлява с рисуването си и внука на Верещагин по това време.

Adam Fekete – Adam Art е единственото дете, което е поканено и участва успешно със студенти от Националната художествена академия в уъркшоп с горещ восък - батик, воден от индонезийка.

Има издадена книжка с рисунки – "Коледни празници", 2008.

Адам Фекете е включен в първата книга на Фондация „Димитър Бербатов“ като даровито дете в категория Изобразително изкуство, 2008.

През 2020 г. художникът рисува двайсет и две графики специално за стихосбирката „Любов“ на певицата Роси Рос.  

 В галерия "Нирвана" Адам Фекете представя петнадесетата си самостоятелна изложба.

Автор:
Роси Рос
Публикация:
24.08.2020 г. 13:55
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31572-galeriya-nirvana-predstavya-adam-fekete