Изложби

UVC / Ултравиолетова катастрофа – изложба на Поло Оконе

3-9 септември 2020, Галерия-книжарница „София Прес“

UVC / Ултравиолетова катастрофа – изложба на Поло Оконе

 

◊ ПОКАНА

UVC / Ултравиолетова катастрофа – изложба на Поло Оконе

3.09.2020 – 9.09.2020 г.

Откриване: 3 септември, четвъртък, от 18.00 часа
Галерия-книжарница „София Прес“ - София, ул. "Славянска" 29

 
„UVC / Ултравиолетова катастрофа“ - проектът на Поло Оконе, Мирослава Захова и Силвия Борисова пресъздава тяхната концепция за неприсъствените художествени форми и хиперобектите, които се превръщат в ос на модерното и съвременното изкуство. Проект, който въплъщава дългогодишни творчески, научни и философски търсения през едно звено, останало встрани от тялото на институционалното – супрематизма. Бленуваните хиперобекти в общочовешкия екзистенциален дискурс несъмнено винаги са белязани от граничните феномени на тъмнината, тишината, най-високата част на електромагнитния спектър, ултравиолета, извън-нещата, трансцендентните форми, катастрофата, противоборството, метафората… Езикът на границите и катастрофата обаче е и общият език на природата.

Такъв е залогът на изложбата-инсталация, но и на семинара на тема „Цвят вместо наратив“, който ще се проведе в един от експозиционните дни.

Проектът ще бъде открит на 3 септември 2020 г. (четвъртък) от 18.00 часа. На същия ден, от 18.30 часа, ще се състои премиерата на пърформанса „Черна квадратна ябълка“.
 
А финисажът на 09.09.2020 г. от 17.30 часа предизвиква всички желаещи за екзистенциален дискурс – тричасова мълчанка.

Входът за събитията е свободен. Следете за промени в датите и часовете.

* * *

Поло Оконе е мултижанров артист-концептуалист. Реализирал е множество изложби, философски акции, хепънинги и пърформанси. Работил е с редица артисти, танцьори, философи в различни отворени концептуални проекти, един от създателите на „Мета-Аз-Приказка“. Физик по образование, внася модерното и съвременното в научната и артистичната си дейност.

Силвия Борисова е главен асистент по естетика в Института по философия и социология – БАН и един от съавторите на „Мета-Аз-Приказка“ – хепънинг на общия език. Основните ѝ интереси са в областта на модерната и негативната естетика, философия на възприятието, философия и естетика на тялото, минимализма и концептуализма в изкуството.

Мирослава Захова е завършила НБУ (2012–2016), специалност „Танцов театър“ и Националното училище за танцово изкуство (2007–2012), специалност „Модерен танц“. Сред представленията с нейно участие са: „Medea“; „Саломе“; „Figura sedens“; „Реквием за две лисици и едно пиано“ от Мирослав Йорданов; „Ownership“ с Янко Велев – Янец; „История на вчерашния ден“ от Галина Борисова; „Моят живот! Да имаш ляв палец“ (НБУ); „Madame Kiflá“ (авторски пърформанс); „Мета-Аз-Приказка. Полет 2.0 Химера“ (съавтор с Поло Оконе и Силвия Борисова), „Мета-Аз-Приказка. Дъжд на Луната“ (съавтор с Поло Оконе и Силвия Борисова) и други.
 
Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
24.08.2020 г. 15:09
Етикети:
Посетено:
1206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31570-uvc-ultravioletova-katastrofa-izlozhba-na-polo-okone