Изложби

Изложба "История помежду" - първа част

13 август - 30 септември 2020, Регионален исторически музей – София

Изложба "История помежду" - първа част

 

◊ ПОКАНА

Регионален исторически музей – София представя първата част от изложбата „История помежду“. Тя се реализира сред експонати от постоянната експозиция и в Централното фоайе на Музея. Откриването е на 13 август 2020 г. (четвъртък) в часовия диапазон 15:00-18:30 ч.

„История помежду“, реализирана в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1), е проект на Фондация „Изкуство – дела и документи“. Състои се от две последователни изложби през август – септември и октомври – ноември. Те са част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Първата изложба включва два компонента. Единият – „Жените на София“, разказва истории за фамилията Стоянович. Фокусът попада върху четири дами, чиято съдба се преплита с тази на изтъкнати личности. Представянето се случва чрез добавянето на нови елементи в три зали от постоянната експозиция, както и в Централното фоайе.

"Историята като образ“ (с изложбата „Фрагменти“) е другият компонент от временната експозиция. Той добавя ново съдържание в Централното фоайе на Музея. Експонирани са произведения на изкуството на съвременни артисти, посветени на различни аспекти от историята на София. Част от тях са работили по проекти, свързани с периода след 1944 г.

Разказите за „Жените на София“ са дело на Димитър Стоянович.

Участници във „Фрагменти“ са: Стела Василева, Наталия Ленц, Ивана Ненчева, Радостин Седевчев, Георги Тенев и Красимир Терзиев.

Куратор на изложбата е Весела Ножарова. Графичната концепция и изложбеният дизайн са на Калина Димитрова, Наталия Ленц и Ралица Тонева.

 

Автор: РИМ - София
13.08.2020 г. 12:57
Посетено: 785
Етикети: Весела Ножарова, Красимир Терзиев, Георги Тенев, Радостин Седевчев, Стела Василева, Димитър Стоянович, Фондация „Изкуство – дела и документи“, изложба, Ивана Ненчева, Наталия Ленц, История помежду, Регионален исторически музей – София
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31549-izlozhba-istoriya-pomezhdu-parva-chast