Изложби

"Равносметка" - самостоятелна изложба на Ивелина Момчева

5 август - 30 август 2020, ONE Gallery

"Равносметка" - самостоятелна изложба на Ивелина Момчева

Ивелина Момчева. Равносметка, 2020, акрил на платно; 100х120 см

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

ONE Gallery представя

Равносметка

Самостоятелна изложба на Ивелина Момчева

05.08. - 30.08.2020
Официално откриване: 5 август, сряда, 19.00 ч.

 

Равносметка е темата на първата самостоятелна изложба на новоизгряващата артистка Ивелина Момчева, която работи в стилистиката на комикс арт. Експозицията включва  живописни произведения и обекти, които разглеждат темата за социализма и демокрацията през погледа на младия човек роден и израснал в демократичния преход. Настоящата изложба е опит за отговор на един от най-съществените въпроси за  културата ни по времето на комунистическия режим – свободата!

Съвременната позиция на авторката до известна степен дава възможност за независим и безпристрастен сравнителен опит за анализ на ценностите от социалистическия реализъм и сегашната пазарна демокрация, но разбира се субективизмът не може да бъде избегнат.

Трийсетте години на преход е достатъчно време да се направи рекапитулация на този период, като се извърши сравнение на плюсовете и минусите на епохата преди 1989 г. - тази на социализма или „соца“, както е модерно да я наричат, с плюсовете и минусите на прехода, който условно може да определим като време на „демокрацията“. Такава рекапитулация е необходима, защото няма как да оценим плодовете на демокрацията, ако не я сравним с предшестващия  45-годишен период.

Изложбата е изпълнена в стил, който чрез директни символи съпоставя или по-скоро задава едни от основните ценности на двата периода: темата за мъжеството, семейството, навлизането на технологиите и контрола над групите от хора. Това са актуални въпроси и днес, които все още ни вълнуват и карат да задаваме въпроси в търсене на истината.

Изложбата на Ивелина Момчева задава гледни точки, чрез всяко едно от произведенията си, които могат да възбудят отделни дискусии между зрителите. Темите са безкрайни и едва ли скоро някой би могъл да даде еднозначен отговор за това кое е правилно като посока на мислене и кое не, кое е ново и кое старо! Дали ходенето в казармата преди демокрацията е изграждало мъжа или сегашния култ към помпането на мускулите?! Авторката не случайно избира директните символи, които имат за цел да провокират “разглезените” от изобилната интернет информация съвременни хора. Тези хора нямат време да развиват асоциативно мислене. Те търсят информацията сега и на момента и преминават към следващата тема мигновено.

Десислава Зафирова

 

Автор:
ONE Gallery
Публикация:
04.08.2020 г. 14:21
Посетено:
898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31530-ravnosmetka-samostoyatelna-izlozhba-na-ivelina-momcheva