Изложби

Изложба "110 години от създаването на Тръпковата галерия. История, архиви, творби"

Тръпко Василев и Постоянната художествена галерия

Изложба "110 години от създаването на Тръпковата галерия. История, архиви, творби"

Портрет на Тръпко Василев. Български исторически архив – Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

 

◊ ПОКАНА

Постерна изложба

„110 години от създаването на Тръпковата галерия. История, архиви, творби

с подкрепата на „Харта – галерия и издателство“

Куратор и автор на проекта доц. д-р Благовеста Иванова

28 юли 2020 – 16 август 2020

Изложбата може да бъде видяна от 28 юли 2020 г.

Откриването на изложбата е на следващия ден - 29 юли 2020 от 12:30 ч. при паната в градинката пред "Кристал" (градинката пред Военния клуб).

Заповядайте за разговор с уредника и организаторите!

 

Изложбата „110 години от създаването на Тръпковата галерия. История, архиви, творби“ е посветена на първата художествена галерия в София, която е създадена през есента на 1910 г.

Представени са фотографии, документи, архивни чертежи и художествени произведения на автори, работили през първата половина на ХХ в., като Васил Захариев, Никола Танев, Александър Мутафов и Петър Урумов, както и на самия Тръпко Василев.

Архивните фотографии са свързани с изложбите в Тръпковата галерия. Те представят нейния интериор и модерното за времето горно осветление. Документите – писма, спомени и статии от пресата разкриват представите на времето за работата на младия Тръпко Василев, както и връзките му с различни представители на българската общественост. Интересен момент е работата на Тръпко Василев по декорирането на интериори на известни обществени сгради.

Съорганизатори са Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Регионален исторически музей – София и Национален литературен музей. Използвани са документи от Централния държавен архив и от блог „Стара София“.

Постерната изложба е въвеждаща към художествената изложба в галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ, която ще бъде открита на 16 септември 2020 г.

 

Автор:
Благовеста Иванова
Публикация:
27.07.2020 г. 21:50
Посетено:
1013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31501-izlozhba-110-godini-ot-sazdavaneto-na-trapkovata-galeriya-istoriya-arhivi-tvorbi