Изложби

Изложба "Шевици от историята на Женски пазар"

23 юли – 29 август 2020 г., Галерия "Сердика" - София

Изложба "Шевици от историята на Женски пазар"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Сердика" представя

„Шевици от историята на Женски пазар“

От 23 юли до 29 август 2020 г. Галерия "Сердика" отваря врати за почитателите на българските традиции и фолклор с една нетрадиционна експозиция, която ще покаже историята на Женски пазар чрез българската шевица. Гостите на галерия "Сердика" ще видят за първи път 27 везани ръкави, характерни за женската носия на Софийски регион, които са част от личната колекция на Маргарита Георгиева, създадени са от нейната баба Севда и продавани тук на Женски пазар в периода от 1924 г. – 1948 г. Куратор на изложбата е младата Стефания Илиева, праправнучка на баба Севда. 

„Женски пазар винаги е бил нещо повече от обикновен пазар. Той съхранява българската история и култура, а сега в Галерия "Сердика", която се намира в сърцето на търговското пространство, можем да покажем съвременния прочит на българската търговия и традиция. Везаните ръкави са били важна и много търсена стока на Женски пазар, като често са били използвани за размяна срещу различни селскостопански стоки. В пазарните дни Женски пазар се е изпълвал с жени от околните села, които са продавали и купували тук, и именно везаните ръкави са били една от най-търсената стока, защото ръкавът е бил трудоемък за изработка, а извезването му е отнемало дълъг период от време. Щастлив съм, че в следващия месец посетителите на галерия "Сердика" ще могат да видят българската история и да усетят истинския дух на Женски пазар“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Експозицията „Шевици от историята на Женски пазар“ ще разкаже за значението на ръкава в българската носия. В миналото софийският ръкав се е наричал свиленица и е един от най-наситените с шевица, орнамент и цвят във фолклорната ни везбена традиция. 27-те везани ръкава, които ще бъдат показани в Галерия "Сердика" са автентични образци от началото на ХХ век с приблизителни размери 30х52 см и са експонирани в рамка.

Гостите на изложбата ще могат да се насладят и на репродукция на картината на Антон Митов „Пазар в София” от 1899 г., предоставена от Софийска градска художествена галерия, както и на документи, архивни факти за търговията на Женски пазар. Ще бъдат показани и художествени картички, които са част от личната колекция на Здравко Петров от „Историческите маршрути“ на София. 

Стефания Илиева е родена през 2002 г. в София. Тази година завършва Xaverian Колидж в Манчестър, Англия и продължава обучението си в Central Saint Martents, UAL, Лондон със специалност „Куриране на изложби“. „Шевици от историята на Женски пазар“ е нейната първа изложба като куратор.

Маргарита Георгиева – автор. Родена а през 1948 г. в София. Член е на задругата на майсторите от 2004 г. Маргарита се занимава с бродерия от дете. Притежава енциклопедични познания по Българска национална бродерия, шевици и орнамент. В дългогодишната си практика на занаятчия и майстор е била автор на костюми и бродерия за изложби, филми, театър, музикални и танцови спектакли в страната и чужбина. Тя е един от основателите на „Работилница Везба“ - училище за бродерия и демонстрационен център на везбени техники и орнамент.  

 

Очакваме Ви от 23 юли до 29 август 2020 г. в Галерия "Сердика", за да се насладите заедно с нас на „Шевици от историята на Женски пазар“ – експозицията, която ще Ви покаже българската традиция и дух.

Заповядайте!

 

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар, на ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград". „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

 

Автор:
Галерия "Сердика"
Публикация:
22.07.2020 г. 14:47
Етикети:
фолклортрадициишевициизложбаГалерия "Сердика"
Маргарита Георгиева
лична колекция
Шевици от историята на Женски пазар
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31493-izlozhba-shevitsi-ot-istoriyata-na-zhenski-pazar