Изложби

Изложба "Кристо и Жан-Клод. Три творби от три частни колекции в България"

23 юли – 25 октомври 2020, Национална галерия / Квадрат 500

Изложба "Кристо и Жан-Клод. Три творби от три частни колекции в България"

Над реката, 1992, гранолитография. Със съдействието на частна колекция

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия

представя

Кристо и Жан-Клод

Три творби от три частни колекции в България

23 юли – 25 октомври 2020

Вернисаж на 23 юли, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Квадрат 500
пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

 

Националната галерия представя в Квадрат 500 изложба на художниците Кристо и Жан-Клод. Благодарение на партньорството с трима частни български колекционери на съвременно изкуство, в залите могат да бъдат разгледани три оригинални творби, богат снимков материал от множество проекти и подробни факти от творческата биография на артистичната двойка.

Кристо и Жан-Клод винаги и изцяло финансират своите проекти в публичното пространство чрез продажбата на подготвителни скици и рисунки, колажи и ранни произведения, без каквото и да е спонсорство или дарения. Проектите им стават възможни след често дълъг процес на преговори и постигнати договорености с държавните и местните организации, със съгласието на частните собственици, когато има такива, и при спазване на екологичните изисквания и норми.

 

„Мастабата“ близо до оазиса Лива на около 160 км южно от Абу Даби е замислена през 1977. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племенници. През 1979 г. те посещават за първи път Обединените арабски емирства. При следващите си пътувания установяват трайни приятелства с жители на Абу Даби. Развитието на проекта преминава през различни фази, свързани с независимите едно от друго проучвания на инженерни екипи от няколко страни, както и с анализирането на социалните и икономическите аспекти на реализацията. „Мастабата“ е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена в духа на ислямската архитектура, тя ще бъде с височина 150 м, дължина 300 м и дълбочина 225 м между наклонените под 60 градуса стени. Цветовете и разполагането на 410 000 стоманени варели за нефт с вместимост от 55 галона всеки са избрани още през 1979 г..

Визията на Кристо и Жан-Клод за „Над реката“ датира от 1992 г. и включва 9,5 км бляскави сребърни тъкани панели, окачени като хоризонтална „завеса“ над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо. През август на 1992, 1993 и 1994 г. Кристо и Жан-Клод и техният екип изминават 22 530 км из Скалистите планини в САЩ. Проучват осемдесет и девет реки в седем щата и набелязват шест възможни места. След ново посещение през лятото на 1996 се спират на река Арканзас в Колорадо. Кристо получава през 2011 всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти. Но през 2012 местна група се противопоставя на проекта и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята към федералното правителство на САЩ. Тези действия, в които Кристо вижда и политически аргументи, повлияни от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, са причината през януари 2017 той да обяви, че спира да работи по реализацията на проекта.

Невероятната като визуален ефект огромна инсталация „Обградените острови“ в залива Бискейн, Маями е реализирана през 1983. Единадесет от островите в залива са обградени с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 м разстояние и „плува“ върху повърхността на водата. В продължение на две седмици “Обградените острови” са били видени и преживени от брега, по вода и от въздуха. Сияещият розов цвят на плата, покриващ бреговата ивица и скриващ се в зеленината на необитаемите острови, е избран така, че да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и цветовете на плитките води в залива Бискейн.

* * *

Изложбата се реализира с подкрепата на VIVACOM.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
22.07.2020 г. 16:35
Етикети:
съвременно изкуствоизложбаКвадрат 500Национална галерия
Кристо и Жан-Клод. Три творби от три частни колекции в България
Посетено:
1826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31491-izlozhba-kristo-i-zhan-klod-tri-tvorbi-ot-tri-chastni-kolektsii-v-balgariya