Изложби

"Водоравно" - изложба от образи и думи на Ивелин Методиев и Кристина Крумова

16 юли – 12 септември 2020 г., Галерия "Синтезис" - София

"Водоравно" - изложба от образи и думи на Ивелин Методиев и Кристина Крумова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Синтезис" и Фотосинтезис Арт Център
представят

"Водоравно"

Изложба от образи и думи на Ивелин Методиев и Кристина Крумова

16 юли – 12 септември 2020 г.

Откриване - 16 юли, четвъртък, 18:00 до 20:00 ч., в присъствието на автора.

Куратор: Надежда Павлова


Галерия "Синтезис" и Фотосинтезис Арт Център представят изложбата „Водоравно“ на Ивелин Методиев и Кристина Крумова. 

Изложбата включва голямоформатни сребърно-желатинови фотографски копия, резултат от лабораторната работа на Ивелин Методиев, кратка документация на процеса на заснемане и копиране, както и думите на Кристина Крумова, вдъхновени от абстрактните образи.

“Водоравно” е серия от изображения и поетични текстове, създадени в резултат на дългогодишен експеримент с времето и пространството. Експерименталната работа с фоточувствителни материали на Ивелин Методиев се комбинира с литературния глас на Кристина Крумова, за да разкрият напълно нов поглед над хоризонта.

Хоризонтът е познат като най-категоричната граница в естествения свят. Линията, до която стига погледът. Там, където се сливат и разделят земята и небето. Чрез манипулация на формата и процеса тук хоризонтът е трансформиран в абстрактен визуален компонент - градивна единица, чрез която се изграждат многопластови образи. Строгите геометрични конструкции в основата на този проект се противопоставят на традиционния модел на плавните органични форми на природата. Рамките, наложени ни от естествения свят, съпоставени с тези, които сами изграждаме като общество и индивиди. По този начин, “Водоравно” успява агресивно, почти наивно да експериментира с клишето до степен, в която изсмуква мъртвото течение, пречупва го през слънчевата светлина и го разлива в атмосферата.

Изображенията от серията разчитат на графична стилистика и минималистичен набор от визуални изразни средства. Паралели могат да бъдат направени с някои движения от безпредметната живопис като неопластицизма и кубизма.

 

◊ ЗА ИЗПОЛЗВАНИТЕ ТЕХНИКИ

В същността си фотографията е средство за запечатване на моменти. Обичайно, фотографският филм бива експониран еднократно за част от секундата. Тук тази концепция е деконструирана и преосмислена. Моментът на създаване на латентното изображение е разтеглен до години. В един кадър са поместени пространства от противоположни краища на земното кълбо чрез наслагване на множество хоризонти.
Заснемането е едва първата стъпка. След като бъде експониран, всеки кадър трябва да бъде проявен преди да бъде ръчно копиран на светлочувствителна хартия. Това са времеемки процеси с множество променливи. Температура, време, концентрация на разтворите, интензитет на светлината - всички те оказват влияние върху резултата и могат да имат катастрофално въздействие.

Кадър, експониран на различни континенти, по който е работено с години, може да бъде провален от трепване на ръката в тъмната стаичка. Всеки негатив е оригинал в един екземпляр, единствен източник за създаване на финалните фотографии. Не съществуват резервни копия.

Създаването на изображенията, показани в изложбата, е технически амбициозен и до голяма степен експериментален процес. Използваните похвати са извън рамките на нормална употреба на фотографското оборудване и материали. Нещо повече, често начинът на работа е в пряк разрез с препоръките на производителите и всякаква предвидимост по отношение на крайния резултат е изключена. Хипнотичният характер на кадрите се дължи именно на реакцията на материалите към тези необичайни условия. 

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Роден в Бургас, Ивелин Методиев е фотограф и мултимедиен артист с практика в България и чужбина, както и практикуващ асистент оператор в кино и телевизионни проекти. Ивелин е носител на множество награди, както и участник в редица творчески резиденции.

Професионалната му биография включва самостоятелната изложба “Ако не забравим” в Червената къща в София, както и участие в проекти като Visual Voices - Youth perspectives on global issues (Централа на ООН в Ню Йорк и Лондон), Shoot Nations South Bank (Лондон), New Walls (Портсмут), Vernissage (Портсмут и Лондон), Document This… (Портсмут), Включи Града (Бургас), Lumix Awards (София).

Основен акцент в най-новите му работи е поставен върху смелото експериментиране с аналогови фотографски процеси до степен, в която стандартните представи за естетика и красота се поставят на изпитание. Това е цената на стремежа към изследване и преразглеждане на очакванията от традиционната фотография за визуализирането на абстрактни величини като времето и пространството. Този проект ознаменува прехода на фотографската му практика от документалистика към концептуализъм, същевременно разширявайки мащаба на работата му.

Кристина Крумова е поетеса и редактор. Живее и работи в София, България. Завършила е магистратура по история в Софийски университет „Св. Климент Охридски” със специалност Кризи, конфликти и дипломация в световната политика XVI–XXI век.

Нейни творби са публикувани в Ghost City Review, North of Oxford, Red River Review, Ann Arbor Review, The Pangolin Review, Dream Noir, The Conclusion Magazine, Unlikely Stories, Oddball Magazine, The Mad Swirl, Visitant Lit и The Rusty Truck. В момента работи върху дебютната си стихосбирка.

* * *

Изложбата "Водоравно" е продължение на тематичния модул „Галерия „Синтезис“ представя млади български автори“, в който бяха показани изложбите “Вик” на Димитри Стефанов, „Сол“ на Петър Недялков, „Цвете от края на 80-те“ на Любомир Игнатов, „Art Reimagened“на Йоана Петрова, „Градски фрагменти“ на Мариян Атанасов и др.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд “Култура” и Фотосинтезис - място за фотография, хора и идеи.


* Всички събития са с вход свободен

Автор:
Галерия "Синтезис"
Публикация:
14.07.2020 г. 15:21
Етикети:
изложбаФотосинтезис Арт ЦентърГалерия Синтезис
Кристина Крумова
Ивелин Методиев
образи и думи
Водоравно
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31469-vodoravno-izlozhba-ot-obrazi-i-dumi-na-ivelin-metodiev-i-kristina-krumova