Изложби

"Армията във време на промени" - изложба в Националния военноисторически музей

По повод 141 години от създаването на Министерството на отбраната и 104 г. от основаването на НВИМ

"Армията във време на промени" - изложба в Националния военноисторически музей

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 юли (вторник), от 11.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. "Черковна" 92 в София министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие най-новата изложба на Музея „Армията във време на промени“. Събитието се осъществява по повод 141-вата годишнина от създаването на Министерството на отбраната и 104-тата годишнина от основаването на НВИМ.

Изложбата проследява развитието на Българската армия през дългия и криволичещ преход от комунизъм към демокрация, за чийто характер и до днес няма политически, обществен и научен консенсус. Преориентацията по оста Изток – Запад, преминаването от наборна към професионална армия, споровете за въоръжаването и отношението към САЩ и Русия са само част от темите, засегнати в изложбата. Чрез личните оценки и мнения на участниците в процесите, чрез вещи на хората, свързали живота си с Армията в последните 30 години, е представен нелекият път и тежките избори в това трудно време. Автентични звуци и кадри от този период, както и времева линия с ключовите събития предлагат на публиката обществено-политическия контекст, в който се осъществяват мащабните промени в Армията.

Изложбата включва вещи както на емблематични за този период от развитието на Българската армия личности от военното и политическото ръководство, така и на редови военнослужещи, изпълнили дълга си към родината. Сред тях са експонати, свързани с първите мъже, стояли начело на Армията – началници на Генералния щаб, командири на трите вида въоръжени сили, министри на отбраната, офицери и подофицери. С вещи на участници в мисиите зад граница изложбата отдава почит и към всички военнослужещи, загубили живота си при изпълнение на служебния дълг. Образът на въоръжените сили е обогатен и чрез представените образци на оръжия като автомат „Калашников“ АК-74 с подцевен гранатомет „Кастьор“, преносим зенитен ракетен комплекс „Стрела“, снайперска пушка „Драгунов“, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, автомат АКС-74У, пистолет „Аркус“ 98DA  и други.

Цивилният живот, който неизменно съпътства развитието на Българската армия, е представен с любопитни експонати като банкноти отпреди деноминацията, жетони и купони за храна – символ на тежките години на прехода.

Откриването на изложбата „Армията във време на промени“ ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки и в присъствието на ограничен брой поканени.

Националният военноисторически музей изразява своята благодарност към Съвместното командване на силите, Българската национална телевизия и Военния телевизионен канал за предоставените кадри, към „Интендантско обслужване“ ЕАД за подкрепата и към всички, благодарение на чието чувство за историзъм изложбата стана възможна.

Автор: НВИМ
12.07.2020 г. 20:59
Посетено: 441
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31460-armiyata-vav-vreme-na-promeni-izlozhba-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey