Изложби

Националната галерия поднася "Цветя за медиците"

14 юли - 13 септември 2020, Двореца

Националната галерия поднася "Цветя за медиците"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия

поднася

"Цветя за медиците"

14 юли – 13 септември 2020
Двореца, пл. „Княз Александър I” № 1

Вернисаж на 14 юли, вторник, от 17.00 до 20.00 часа,
при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Свободен вход за всички медици!

Изложбата „Цветя за медиците“ представя избрани творби от фондовете на Националната галерия, обединени тематично чрез най-интимните измерения на изкуството – цветята с тяхното многообразие и хармония. В различните авторови интерпретации тези чувствителни форми от природата се превръщат в катализатор на дълбоки чувства, предизвикващи оптимизъм и размисъл. Едва ли има по-подходящо време от настоящия драматичен момент на борба с коронавируса, за да покажем обаянието, изяществото, вълшебството, омайността и великолепието на света.

Експозицията е посветена на медицинските работници и на хората от първата линия в преодоляване на опасността. Мнозина от тях трябваше да се изолират от семействата си, за да бъдат до пациентите, без да мислят за огромния риск и за собственото си  здраве. Това е еквивалент на влизане в сражение без броня - денонощно, в упорити опити да се разработи ваксина срещу вируса и да се изпробват лекарства, които биха могли да помогнат за лечение на инфекцията. Медиците правят огромни жертви, за да ни запазят от опасността и именно тяхната човечност ги превръща в истински герои.

Културните институции бяха сред първите, които споделиха тежестите на неочакваната карантина. Експозиционните зали бяха затворени, концерти, спектакли и прожекции бяха отменени. Музейните работници не престанаха да работят. Те създадоха  виртуални обиколки за своята публика, разшириха диалога с любителите на изкуството. Галериите бяха пространства, които поддържаха духовността през мъчителните месеци...

Постепенното завръщане към нормалния живот Националната галерия прави чрез творбите на Захари Зограф, Владимир Димитров-Майстора, Олга Визингер-Флориан, Иван Милев, Данте Рики, Сирак Скитник, Дечко Узунов, Никола Танев, Вера Недкова, Порфирий Н. Крилов, Мара Йосифова, Йордан Кацамунски и др. С една изложба, подготвена с чувство за голяма благодарност към българските медици.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
13.07.2020 г. 14:03
Етикети:
Вера НедковаДечко УзуновСирак СкитникИван МилевВладимир Димитров-МайстораЗахари Зограф"Цветя за медиците"изложбаДворецаНационална галерия
Йордан Кацамунски
Мара Йосифова
Порфирий Н. Крилов
Никола Танев
Данте Рики
Олга Визингер-Флориан
Посетено:
1021
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31458-natsionalnata-galeriya-podnasya-tsvetya-za-meditsite