Изложби

Изложба от книги „Мечтани туристически дестинации“

13 юли - 30 септември 2020 г., Библиотека на Нов български университет

Изложба от книги „Мечтани туристически дестинации“

 

◊ ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБА

През месец юни Библиотеката на Нов български университет се обърна към приятелите на Център за книгата във фейсбук да споделят, кои са градовете у нас и по света, които останаха за тях непосетени заради кризата с Ковид 19. Екипът на библиотеката благодари на всички, които размениха мисли с нас и посочиха мечтаните дестинации. Така градовете, които са обект в изложбата от книги „Мечтани туристически дестинации“, са Велико Търново, Венеция, Верона, Виченца, Казабланка, Падуа, Рабат, Санкт Петербург и Фес.

Лятото настъпва и нека начертаем нови планове за пътешествия и сега е моментът да научим повече за мечтаните туристически дестинации.

През всеки сезон Велико Търново е различно, но неизменно красиво. Тези живописни скалисти хълмове и стръмни улици помнят стъпките на титани на България, като Патриарх Евтимий, Теодосий Търновски, Григорий Цамблак, Славейков, Левски, Стамболов…

Николова, Румяна и Николай Генов. 1000 страници България. София: Сиела, 2013

Венеция – измамна и подозрително красива (Томас Ман) – пази лицето си скрито зад фасадата на лукс, непринуденост и безразличие и изкусно успява да опази тайните си. Град разположен върху несигурна почва, стотици пъти провъзгласяван за загинал и въпреки това продължаващ да бъде такъв голям магнит за целия свят, че през лятото се налага броят на посетителите му да се ограничава.

                                 Най-красивите места на света. б.м.: A&T Publishing, 2009

Неслучайно Верона е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Историята на града е добре илюстрирана от неговите прочути забележителности …амфитеатърът, построен към 30 г. след Христа…Пиаца дел Ербе …Лоджия дел Консилио е една от най-красивите ранноренесансови сгради в страната.

                                           101 места за романтика. София: Книгомания, 2012

Между забележителностите на Виченца е домът на Антонио Пигафета – един от 21 оцелелите от околосветското плаване на Магелан през 1519-1522.                                                                             

   Дойков, Васил и Мартин Дойков. Италия. б.м.: Ковачев, 2013

През XV век то (кралство Анфа) започва да дава укритие на много пирати. Затова в 1468 г. португалците го опустошават, а през 1515 г. го възстановяват и го наричат Каза Бранка (на португалски „бялата къща“). Казабланка е възстановена от султан Сиди Мохамед III (1756-1790 г.). Другото име на Казабланка е Дар-ел-Бейда, но то също значи „бялата къща“.

Барбова, Кристина. Докосване до пет континента: Мигове красота в разкази и снимки. б.м.: Орбел, 2017

Съвременна Падуа е оживен град, разпрострял се хаотично около красивия средновековен център, в който има забележително богатство – Капела дел Арена. Енрико Скровени, загрижен за душата на своя баща лихвар, използва нечестно спечелените му пари, за да построи този параклис, посветен на Дева Мария.

501 места, които трябва да посетите. София: Книгомания, 2009

Част от дългата и сложна история на града (Рабат) може да се научи от неговите стени и паметници от Алмохадската епоха (XII век), както и от медината и Касбата, възстановени от андалусийските пирати.

                     501 града, които трябва да посетите. София: Книгомания, 2008

Западният град (Санкт Петербург), построен в руския Север бързо се превърнал в нещо изключително и съвсем не руско, защото цар Петър Велики бил замислил своя прозорец към Европа с европейски стил – малко от Прага, щипка Виена и, като основно ядро – Амстердам.

Бентхуес, Анне и др. Най-красивите места в Европа. б.м.: A&T Publishing Ltd., 2009

Славните дни на Фес отдавна са отминали, но градът си остава един от най-красивите в света. И не е забравил историята си. Началото ѝ е обгърнато от митове и сочи към година 800 от н.е. Казват, че този град е основан сред пустинните хребети от Сериф Мулай Идрис – пра-правнук на зетя на Мохамед Али и дъщеря му Фатима.

Най-красивите места на света. б.м.: A&T Publishing, 2009

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Сред изложените документи са: „1000 страници България“ Румяна Николова и Николай Генов, „Докосване до пет континента“ на Кристина Барбова, „Българските водопади: Фото пътеводител“ на Иво Николов, „100-те най-красиви храма на света: Пътешествие през пет континента“, „501 места, които трябва да посетите“, „100-те най-красиви града в света: Пътешествие през пет континента“, „Мечтаните градове: Завладяващи градски пейзажи“ на Антъни Мейсън и други.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
09.07.2020 г. 16:23
Етикети:
Посетено:
984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31450-izlozhba-ot-knigi-mechtani-turisticheski-destinatsii