Изложби

Маски. Masks

Онлайн изложба на серия маски - ръчно изработени миниатюрни обекти, изпълнени в метал и емайл

Маски. Masks

 

◊ МАСКИ. MASKS

Създадени по различно време, маските придобиха цялост и завършеност в едноименна колекция, благодарение на инициативата на Столична община #Солидарност_В_Културата.

През последните месеци думата маска се свързва почти еднозначно с нейната предпазна медицинска функция. Също толкова еднозначна е и хипотезата за китайския генезис на вируса, предизвикал световната пандемия.

Проектът МАСКИ е опит за художествена опозиция на тези клишета, защото представя, серия маски, инспирирани от източната традиция и стилистика, използвайки за отправна точка образност близка до различни древни азиатски божества. Интерпретирана е и символика, произхождаща от тибетската будистка традиция, като черепите, които изразяват всеприсъщата преходност на всички явления, като третото око, показващо изначалната мъдрост. 

Технологично обектите са изпълнени от метал (мед и сребро) и емайл и имат характеристиката на миниатюри. Техните размери между 3-5 см и самото им естество предразполагат към вглеждане, към близост.

Заснемането им  в едър план позволява да бъдат забелязани и разгледани детайли, неуловими за невъоръжено око, сложни колоритни решения, както и да бъдат проследени трансформациите, през които преминава материала емайл в процеса на работа.

"Маски" е многолик проект, чието битие е едновременно и веществено, и виртуално, а присъствието му в дигитална среда е възможност за обратна връзка, за скъсяване на социалната и емоционална дистанция. И преди всичко обещаващо начало на диалог с публика, значително надвишаваща обичайните зрители на една изложба.

Проектът МАСКИ е реализиран с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата”.

Автор на серията е младият художник Яне Гаджев, който вече 9-та година е изкушен от изкуството на метала, област към която пристъпва с любопитство и с траен интерес - първоначално като ученик в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, а впоследствие и като възпитаник на специалност „Метал“ на Националната художествена академия.  Дипломирането му преди броени дни като бакалавър по метал съвпада с най-объркания, сложен и „дистанциран“ период от нашето съвремие.

За връзка с автора и разглеждане на експонатите  https://www.facebook.com/Masks-%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-102017381585059

 

Автор:
Яне Гаджев
Публикация:
06.07.2020 г. 20:12
Етикети:
Посетено:
740
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31436-maski-masks