Изложби

Юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“

170 години от рождението на Иван Вазов

Юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“

 

◊ ПОКАНА

На 7 юли, вторник, от 11.00 ч. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Изложбата съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов, представени основно през погледа на поета чрез неговите спомени. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов. 

На официалното откриване ще бъде представен юбилеен вестник, който Националният литературен музей издава по повод 170-годишнината от рождението на Народния ни поет.

Изложбата и юбилейният вестник са осъществени благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
01.07.2020 г. 12:17
Посетено:
1475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31411-yubileyna-izlozhba-balgariyo-az-vsichko-tebe-dadoh