Изложби

"Почит към майсторите на фотографията" - изложба на студенти от НБУ

19 юни – 17 юли 2020 г., Галерия "Сердика"

"Почит към майсторите на фотографията" - изложба на студенти от НБУ

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Сердика"
представя

 "Почит (hommage) към майсторите на фотографията"

Изложба на студенти от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов български университет

Период: 19 юни – 17 юли 2020 г.

 

От 19 юни до 17 юли 2020 г. в Галерия "Сердика" почитателите на фотографията могат да видят изложбата „Почит (hommage) към майсторите на фотографията“, в която студентите от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов български университет (НБУ) ще покажат своята реакция и чувствителност към творчеството на над 20 световно известни фотографи.

Куратор на експозицията е д-р Лиляна Караджова.

Студентите на НБУ демонстрират своето уважение към майсторите на фотографията, чиято висока проява се открива във френското hommage, което на български превеждаме като „почит“. Етимологично думата препраща към средновековна Франция, където hommage се употребява, за да означи преданост към феодала. В този дух на величаене и самоотрицание, омажите във фотографията заявяват почит към значима личност, но носят и двузначност. Те внушават дързостта, че историческите идеи и образи могат да бъдат интерпретирани и подлежат на развитие. Показват, че известни творби могат да бъдат преосмисляни в друга светлина и гледна точка, на различно място и с нови действащи лица.

Омажите позволяват на младите автори да скъсят дистанцията към големите учители, да влязат в имагинерен диалог с тях, да ги превърнат в свои въображаеми колеги и творчески спътници. Историята на фотографията е представена като жива съвкупност от процеси и явления, чиито участници очакват нашия творчески коментар.

Посетителите на Галерия "Сердик"а ще открият цитати към декадентското ежедневие на фотографа от XIX век Анри ле Сек, към класическите портрети на Ървинг Пен, поетиката на ежедневието на Йозеф Судек, метафоричните снимки на Имоджен Кънингам, неподправения хумор на Робер Даоно, неконвенционалните Дуен Мичълс и Юрген Клауке, личните преживявания на Нан Голдин.

Черно-белите фотографии в Галерия "Сердика" полагат мост към майсторите в близки до техните изразни средства, а няколко цветни графични интерпретации настоявят, че тяхното място е в езика на настоящето. Удоволствието от откриването на цитатите в изложбата е оставено на самите посетители, които могат многократно да изпитат приятната изненада на отгатването. Тези, които желаят ще могат да проверят своите предположения, разгръщайки кратък каталог на цитатите.

Очакваме Ви, от 19 юни до 17 юли 2020 г. в Галерия "Сердика", за да се насладите заедно с нас на новия прочит на известните творби на част от най-значимите имена в световната фотография.

Заповядайте!

*

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград". „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

 

Автор:
Галерия "Сердика"
Публикация:
18.06.2020 г. 12:07
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31350-pochit-kam-maystorite-na-fotografiyata-izlozhba-na-studenti-ot-nbu